Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Nitre sa na Kalvárii počas víkendu uskutoční tradičná mariánska púť

Kalvária v Nitre, foto z archívu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na bezpečný priebeh púte budú dohliadať aj policajti.

Nitra 11. augusta (TASR) – Na nitrianskej Kalvárii sa počas najbližšieho víkendu uskutoční tradičná mariánska púť pri príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie. Pre pútnikov je v sobotu 13. augusta a nedeľu 14. augusta pripravený pestrý duchovný program a možnosť pristúpenia k sviatosti zmierenia počas oboch dní, informovalo Biskupstvo Nitra.

Hlavnými celebrantami svätých omší budú v sobotu pre maďarsky hovoriacich veriacich budapeštiansko-ostrihomský arcibiskup a maďarský prímas Péter kardinál Erdö, v slovenskom jazyku pomocný nitriansky biskup Peter Beňo. V nedeľu púť vyvrcholí slávnostnou svätou omšou, ktorú bude celebrovať nitriansky biskup Viliam Judák.

Na bezpečný priebeh púte budú dohliadať aj policajti. Polícia upozorňuje, že v okolí Kalvárie budú uzatvorené príjazdové ulice Kalvárska, Misionárska, Pútnická a Mariánska dolina. Pre potreby parkovania pútnikov a návštevníkov púte polícia odporúča využiť parkovacie miesta pod diaľničným mostom na Priemyselnej ulici, parkoviská pred mestským, okresným úradom a v priľahlých uliciach.

Vedenie Fakultnej nemocnice Nitra ponúka parkovanie na verejnom parkovisku, vstup z Rázusovej ulice, kde je približne 110 parkovacích miest, v areáli nemocnice, vstup zo Špitálskej ulice, kde je v priestoroch bývalého mobilného odberového miesta približne 45 parkovacích miest a pozdĺž nemocnice na Ulici 8. mája. Na vybraných miestach budú parkovanie usmerňovať označení usporiadatelia. Pohybovo hendikepovaným osobám bude umožnené nechať sa vyviezť na Kalváriu súkromným vozidlom, prípadne môžu využiť taxislužbu.