Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Nitre sa začalo testovanie, pred odbernými miestami sú dlhé rady

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Róbert Fritz

Na testovanie je pripravených aj všetkých 60 obcí v Nitrianskom okrese.

Nitra 8. januára (TASR) – V Nitre sa v piatok o 15. hodine začalo plošné testovanie na ochorenie COVID-19. V meste je pripravených 37 odberných miest. Na viacerých z nich sa už po 14. hodine začali vytvárať rady, krátko po spustení odberov už na mnohých miestach stáli desiatky ľudí. Testovať sa bude aj v sobotu a v nedeľu (9. a 10. 1.).

Podľa slov primátora Mareka Hattasa prebiehala príprava podľa plánu a bez vážnejších komplikácii. Ako doplnil, mesto má dostatok testov aj certifikátov. Radnici budú pomáhať pri testovaní zdravotníci, stovky dobrovoľníkov i vojaci. „Na online rokovaní vlády sme spolu s kolegami na pomoc pri plošnom testovaní v Nitre schválili vyčlenenie do 150 profesionálnych vojakov, z toho 30 vojenských zdravotníkov,“ informoval pred časom na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).



Na testovanie je pripravených aj všetkých 60 obcí v Nitrianskom okrese. Ako pre TASR uviedla prednostka Okresného úradu v Nitre Eva Hajdamárová, testovať sa bude vo všetkých obciach. „Pripravených je 70 odberných miest, ďalších deväť je v meste Vráble. Zapojili sa všetky obce, iba tie menšie, Kapince a Malé Zálužie zriadili spoločné odberové miesto, ktoré bude v Malom Záluží. V obciach sa bude testovať v sobotu a v nedeľu,“ uviedla Hajdamárová.

Mestá a obce v Nitrianskom okrese pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v celom regióne. Zlá situácia je aj vo Fakultnej nemocnici Nitra i v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada v Nitre na Zobore, ktoré sú na hranici svojich kapacít. Od pondelka (11. 1.) preto začne na území celého okresu platiť sprísnený zákaz vychádzania. Bez negatívneho testu na nový koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako sedem dní, nebude možné chodiť do zamestnania ani do prírody, iba do najbližších potravín, drogérie či lekárne. Polícia už v týchto dňoch sprísnila kontroly, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákazu vychádzania.