Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Nitre vznikne integračné centrum Blue Dot pre odídencov z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Od mája minulého roka do decembra 2022 získalo v Nitrianskom kraji status odídenca viac ako 10.000 Ukrajincov.

Nitra 2. februára (TASR) – V Nitre vznikne integračné centrum Blue Dot. Jeho hlavným poslaním je vytvoriť bezpečné miesto na oddych a načerpanie nových síl, ale aj odbornú psychologickú, pedagogickú, sociálnu a zdravotnícku pomoc pre všetkých, ktorí sú na úteku pred vojnou a patria do značne znevýhodnených či ohrozených skupín. Samospráva v spolupráci s partnermi projektu dolaďuje posledné detaily pred jeho oficiálnym otvorením, informovala radnica.

Integračné centrá budujú po celom svete Detský fond Spojených národov (UNICEF) a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Na Slovensku sú takéto miesta zriadené v Bratislave, Košiciach a Michalovciach. Nitra je po Bratislave druhým slovenským miestom s najvyšším počtom ľudí, ktorí utekajú pred vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Od mája minulého roka do decembra 2022 získalo v Nitrianskom kraji status odídenca viac ako 10.000 Ukrajincov. Polovica z tohto počtu prešla Komunitným centrom pre pracovnú a vedomostnú mobilitu v Nitre COMIN. Podpísanie memoranda o spolupráci medzi UNICEF a mestom Nitra schválilo mestské zastupiteľstvo na poslednom minuloročnom zastupiteľstve.