Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V nitrianskej edukačnej včelnici pribudol apidomček

Ilustračné foto Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Včelnica už vlani získala certifikát Regionálneho produktu Ponitrie.

Nitra 11. marca (TASR) - Projekt nitrianskej edukačnej včelnice sa po zime opäť rozbieha. Ako uviedli členovia občianskeho združenia (OZ) Zoborské včely, v novej sezóne sú plánované školské exkurzie i pobyty v novom apidomčeku.

Včelnica už vlani získala certifikát Regionálneho produktu Ponitrie. V súčasnosti sa tam dokončuje ďalšia etapa zavlažovacieho systému. "Včelár Rudolf Kotrusz sa už teší na prvé plánované exkurzie škôl z Nitry. Apidomček, ktorý nám vyrástol, bude už čoskoro ponúkať možnosti denných či nočných pobytov," uviedlo na sociálnej sieti OZ.

Včelnicu vybudovali nadšenci na úpätí Zobora. V týchto dňoch sa už začína jej jarná údržba. "Včelím rodinám sa po prvej sezóne darilo a zimu prežili v dobrej kondícii. Prvé jarné prelety sa začínajú už v týchto dňoch, keď teplota v tieni presiahne desať stupňov Celzia. Jarná starostlivosť o včelstvá je nesmierne dôležitá, aby sa im darilo v ďalšom období. Kontrolujú sa zásoby v úli, znášky sladiny a peľu," skonštatoval včelár Pavol Lehoťák.