Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

V Nitrianskej galérii bude o kresbe prednášať R. Sikora

Na archívnej snímke maliar, grafik, fotograf a konceptuálny výtvarník Rudolf Sikora. Foto: TASR Pavol Zachar

Nitrianska galéria sa vo svojom cykle prednášok o súčasnom výtvarnom umení zameriava na rôzne médiá a témy.

Nitra 1. novembra (TASR) - Nitrianska galéria ponúkne ďalšiu prednášku zameranú na súčasné výtvarné umenie. Je súčasťou širšieho cyklu, ktorý galéria pripravuje už 11. rok.

Témou tohtoročných diskusií o umení je kresba. Na prednáške, ktorá sa bude v Nitrianskej galérii konať 2. novembra, bude o svojej tvorbe hovoriť umelec Rudolf Sikora. V rokoch 1963 - 1969 študoval vo Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. „Po ukončení štúdia Sikora založil slávny Otvorený ateliér. Spolupracoval s aktivistickými skupinami, najmä ochranármi a ekológmi,“ uviedli organizátori.

V roku 1988 bol Sikora spolu s ďalšími dovtedy zakázanými umelcami v rámci perestrojky opäť prijatý do Zväzu slovenských výtvarných umelcov. Po revolúcii pracoval ako poradca ministrov kultúry Ladislava Chudíka a Ladislava Snopka. Vyučoval tiež v Akadémii výtvarných umení a Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe.

Nitrianska galéria sa vo svojom cykle prednášok o súčasnom výtvarnom umení zameriava na rôzne médiá a témy. „Tohtoročný cyklus sa pozrie na kresbu ako na plnohodnotné a svojbytné výtvarného médium, nielen ako sprievodnú a úvodnú skicu pri vzniku väčších celkov. Prednášky pozostávajú z teoretickej časti, prezentácie obrazového materiálu a z otvorenej diskusie v závere večera,“ pripomenula galéria.