Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

V Nitrianskej galérii pokračujú diskusie o digitálnom umení

Nitrianska galéria, foto z archívu. Foto: TASR - Henrich Mišovič

András Cséfalvay bude účastníkom diskusie rozprávať o tom, ako skúmal kameňolomy pri Bratislave a Prahe.

Nitra 26. októbra (TASR) - O tvorbe umeleckých diel pomocou digitálnych technológií bude v Nitrianskej galérii 9. novembra diskutovať András Cséfalvay. Jeho rozprávanie je súčasťou širšieho vzdelávacieho cyklu s názvom Prednášky o súčasnom výtvarnom umení.

Nitrianska galéria sa v aktuálnom ročníku prednáškového cyklu venuje digitálnemu umeniu. András Cséfalvay bude účastníkom diskusie rozprávať o tom, ako skúmal kameňolomy pri Bratislave a Prahe. "Predstavoval som si meditatívne umelecké diela, pri ktorých bude možné zažiť posolstvo skamenelín. Rozhodol som sa ich vytvoriť v počítačovom hernom prostredí. Prednáška bude o vzniku týchto diel a bude hovoriť aj o dôležitosti porozumeniu novým umeleckým komunikačným prostriedkom," povedal Cséfalvay.

Podujatie je súčasťou cyklu, ktorý Nitrianska galéria organizuje už 12. rok. "Zámerom je prebudiť záujem širokej verejnosti o súčasné umenie prostredníctvom prezentácií renomovaných slovenských odborníkov. Projekt by mal prispieť k odbúraniu zábran a predsudkov pri kontakte návštevníkov so súčasným umením v galériách," pripomenuli organizátori.