Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V nitrianskej MHD sa bude dať platiť bankovou kartou aj aplikáciou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Takáto úhrada je cenovo na rovnakej úrovni ako v prípade dopravnej karty, informovala radnica.

Nitra 13. októbra (TASR) – Od januára budúceho roku začne v Nitre zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu (MHD) nový dopravca. Ten na základe podmienok medzinárodného tendra ponúkne cestujúcim nové možnosti platby.

V autobusoch MHD sa tak po 1. januári bude dať cestovné zaplatiť aj platobnou kartou. „Pôjde o samoobslužnú platbu, ktorá sa bude realizovať priložením karty k jednému z validátorov kariet, ktoré sú umiestnené vo vozidlách pri jednotlivých dverách. Takáto úhrada je cenovo na rovnakej úrovni ako v prípade dopravnej karty,“ informovala radnica.

Platba mobilnou aplikáciou bude prebiehať formou aktivácie cestovného lístka. Ten si cestujúci zakúpi skôr, z kreditu uloženého k svojmu profilu alebo pomocou on-line platby cez platobnú bránu. „Keďže ide o analogický postup ako v prípade existujúceho SMS lístka, navrhujú sa rovnaké podmienky predaja, čiže lístok musí byť aktivovaný ešte pred vstupom do autobusu,“ uviedol magistrát.

Ako pripomenul, okrem nových spôsobov platby cestovného, zostanú zachované aj tie, na ktoré sú už Nitrania zvyknutí. „Okrem mobilnej aplikácie a bezkontaktnej bankovej karty sa teda aj naďalej bude platiť dopravnou kartou, cez SMS správu alebo v hotovosti u šoféra, pričom výška cestovného ostane zachovaná,“ konštatoval mestský úrad.

S novým dopravcom prídu do nitrianskej MHD aj ďalšie zmeny. Dôjde napríklad k novému zadefinovaniu skupín cestujúcich, ktorí majú nárok na zľavy. Okrem toho vzniknú nové druhy cestovného a zmení sa tiež platnosť niektorých z nich. „Cieľom je zatraktívnenie ponuky pre cestujúcich,“ uviedol magistrát. O zavádzaní noviniek v MHD a tiež o sadzbách cestovného budú ešte rokovať mestskí poslanci na svojom zasadnutí 14. októbra.

V Nitre od 1. januára 2022 končí doterajší dopravca Arriva Nitra. MHD bude zabezpečovať víťaz medzinárodného tendra, spoločnosť Transdev Morava. Radnica vyhlásila verejnú súťaž v hodnote takmer 130 miliónov eur ešte vlani. Transdev Morava v nej zvíťazil s cenou za svoje ročné služby v hodnote 9.881.136,30 eura.