Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Nižnom Slavkove odhalili tabuľu 1.československému armádnemu zboru

Na snímke slávnostné odhalenie pamätnej tabule príslušníkom 1. československého armádneho zboru spojené s pietnym aktom v Nižnom Slavkove 20. januára 2023. Foto: TASR - František Iván

Na odhalenie pamätnej tabule prišlo niekoľko desiatok ľudí.

Nižný Slavkov 20. januára (TASR) - V obci Nižný Slavkov v okrese Sabinov v piatok predpoludním slávnostne odhalili pamätnú tabuľu príslušníkom 1. československého armádneho zboru. Stalo sa tak v rámci trojdňového podujatia pod názvom "Boje o Branisko 2023 - Nižný a Vyšný Slavkov", ktoré pripravili pri príležitosti 78. výročia oslobodenia obce. "Je to pamiatka na tých, ktorí bojovali za slobodu a v boji položili svoj život," uviedol starosta Nižného Slavkova Jozef Kamenický.
Na snímke slávnostné odhalenie pamätnej tabule príslušníkom 1. československého armádneho zboru spojené s pietnym aktom v Nižnom Slavkove 20. januára 2023.
Foto: TASR - František Iván

V rámci trojdňového podujatia pripravili aj improvizovanú bojovú činnosť medzi obcami Nižný a Vyšný Slavkov podľa historických podkladov. Súčasťou akcie je aj prednáška o oslobodení obce Nižný Slavkov. "Keď nás oslovili s podporou organizácie tohto podujatia, súhlasil som, pretože si myslím, že každého, kto bojoval so zbraňou v ruke za slobodu národa si treba vážiť a aj takýmto spôsobom si týchto ľudí pripomínať. Nižný Slavkov bol oslobodený 1. československým armádnym zborom 24. januára 1945 o 16. hodine," upozornil Kamenický.

Na odhalenie pamätnej tabule prišlo niekoľko desiatok ľudí. Trojdňové podujatie, ktoré vyvrcholí v nedeľu 22. januára, pripravili spomínané obce spolu s klubmi vojenskej histórie Polom, Dukla a zo Zlína a ďalšími partnermi.