Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Novej Bani budú testovať v exteriéri, pripravených je päť miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Samospráva už má k dispozícii takmer štyri desiatky dobrovoľníkov, napriek tomu stále hľadá rezervné posily.

Nová Baňa 28. októbra (TASR) – V Novej Bani sa celoplošné testovanie obyvateľstva uskutoční v exteriéri na všetkých piatich odberových miestach. Na poslednú chvíľu sa ich zoznam mení, na mestskom úrade sa testovať nebude. Pre TASR to potvrdil primátor Branislav Jaďuď.

Nová Baňa na svojom oficiálnom webe zverejnila v utorok (27. 10.) zoznam odberových miest, v stredu však primátor potvrdil jednu zmenu. „Súkromné zariadenie Mediform nám ponúklo svoje odberové miesto v areáli bývalej nemocnice, na mestskom úrade sa teda testovať nebude,“ vysvetlil primátor. Ostatné odberové miesta ostávajú nezmenené, testovanie tak bude v priestoroch gymnázia, strednej odbornej školy, centra voľného času a v mestskej budove, bývalej „veterine“ na Bernolákovej ulici.

„Celé testovanie v Novej Bani bude v exteriéri,“ potvrdil primátor. Odoberanie vzoriek by podľa jeho slov malo fungovať cez okná a dvere jednotlivých priestorov, zdravotníci a administratívni pracovníci budú teda aj pred nepriaznivým počasím chránení v interiéri. Pre obyvateľov má mesto v prípade dažďa pripravené veľké stany, odporúča však priniesť si dáždniky. „Týmto zabezpečíme, že personál sa nebude miešať s ostatnými ľuďmi,“ poznamenal primátor.

Samospráva už má k dispozícii takmer štyri desiatky dobrovoľníkov, napriek tomu stále hľadá rezervné posily. Primátor tiež potvrdil, že pomoc poskytol aj veľký počet novobanských zdravotníkov, ešte však nevie, či budú pridelení na odberové miesta na území mesta. Ochotu pomôcť prejavili aj miestni podnikatelia, ktorí samospráve ponúkli napríklad stravu pre odberové tímy, ubytovanie pre vojakov či rôzne ochranné pomôcky.