Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Novej Bani budú v rámci DEKD hovoriť o historických fototechnikách

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Roman Hanc

Návštevníci budú mať možnosť objaviť podoby historickej fotografie a rôznorodosť materiálov v jej rannom štádiu.

Nová Baňa 22. septembra (TASR) – O historických fotografických technikách bude ďalšia zo série prednášok k Dňom európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) v Pohronskom múzeu (PM) v Novej Bani. Uskutoční sa vo štvrtok o 17.00 h.

"Prednáška ponúkne stručný historický exkurz do dejín média fotografie so zameraním sa na monochromatické fotografické techniky využívané v 19. storočí," uviedla pre TASR pracovníčka múzea Jana Potocká.

Návštevníci budú mať možnosť objaviť podoby historickej fotografie a rôznorodosť materiálov v jej rannom štádiu. Predstavené budú fotografie na papieri, skle a kove i s konkrétnymi ukážkami zo zbierok múzea a referenčnej zbierky Katedry reštaurovania Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Ako Potocká ďalej informovala, v PM sa v utorok (27. 9.) uskutoční v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Gron podujatie k Svetovému dňu cestovného ruchu.

"Počas celého dňa bude možnosť navštíviť naše stále expozície a výstavy. O 15.30 h poodhalíme náš depozitár a o 17.00 h sa uskutoční beseda so spisovateľom a publicistom Petrom Valom o jeho poslednej knihe s názvom Zabíjal som štát po 29 rokoch a na tému Drndičky - prvého slovenského auta vyrobeného v Psiaroch," doplnila.