Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V obci Horné Hámre obnovujú kultúrny dom s obecným úradom a poštou

Ilustračné foto. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Rekonštrukcia je plánovaná na sedem mesiacov, ukončená by mala byť začiatkom budúceho roku.

Horné Hámre 1. augusta (TASR) - V obci Horné Hámre v okrese Žarnovica obnovujú kultúrny dom, v ktorom sídli aj obecný úrad, pošta a hostinec. Poslednou väčšou rekonštrukciou objekt prešiel v druhej polovici 70. rokov uplynulého storočia.

"Cieľom projektu je zníženie energetickej náročnosti objektu. Zrealizovať sa má okrem iného zateplenie obvodových stien budovy, osadenie nových výplní otvorov obvodového plášťa, zateplenie strechy a jej zmena z rovnej na sedlovú, modernizácia osvetlenia, inštalácia lokálneho zdroja energie - solárnych panelov, rekonštrukcia vykurovacieho systému a jeho náhrada za alternatívny zdroj vykurovania a zabezpečenie prístupu pre imobilných občanov," povedal pre TASR starosta Milan Mokrý. "Celková cena projektu je 407.000 eur. Oprávnené náklady sú vo výške 330.000 eur. Znamená to, že 77.000 eur dofinancuje obec," pripomenul.

Rekonštrukcia kultúrneho domu a obecného úradu je plánovaná na sedem mesiacov, ukončená by mala byť začiatkom budúceho roku.

Najstarší písomne doložený údaj o existencii obce Horné Hámre pochádza z roku 1391. Obec vtedy patrila panstvu revištského hradu. V roku 1828 mala 83 domov a 569 obyvateľov. Spracúvali rudu vyťaženú v okolitých banských mestách. Dnes má dedina asi 610 obyvateľov.