Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V obci Nedožery-Brezany si pripomenú atmosféru dedinských driapačiek

Na archívnej snímke driapanie peria na podujatí v Nedožeroch-Brezanoch. Foto: TASR

Na zahnanie hladu sa podľa predsedníčky Miestneho odboru Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch bude podávať tradičná melencová polievka, domáce šišky a poplanúch.

Nedožery-Brezany 21. novembra (TASR) - Neskoré jesenné večery, počas ktorých dedinské ženy nielen párali perie, si bude môcť verejnosť pripomenúť 26. novembra od 17.00 h na Obecnom úrade (OcÚ) v Nedožeroch-Brezanoch v okrese Prievidza. Dedinské driapačky ponúknu kultúrny program aj občerstvenie. TASR o tom informovala predsedníčka Miestneho odboru Matice slovenskej v Nedožeroch-Brezanoch Bibiána Krpelanová.

"Verejnosť sa bude môcť nechať zlákať svetlonosmi do tajomnej atmosféry bosoráckych nocí na dedine. Vyskúša si domáce zimné práce, ako driapanie peria, lúskanie orechov či viazanie masteničiek. Pre deti je pripravené čarovanie z vosku," priblížila Krpelanová.

Na zahnanie hladu sa podľa nej bude podávať tradičná melencová polievka, domáce šišky a poplanúch. "O uhasenie smädu je taktiež postarané. Nebude chýbať ani tombola. Večerom nás bude sprevádzať ľudová hudba folklórneho súboru Vtáčnik," doplnila.

Podujatie pripravil miestny odbor Matice slovenskej Nedožery-Brezany, obec Nedožery-Brezany a občianske združenie K-2000.