Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V obci Richvald sa dobrovoľníci na plošné testovanie hlásia sami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Koľko ich bude testovanie stáť, nateraz nevedia.

Richvald 22. októbra (TASR) – V obci Richvald v Bardejovskom okrese približne s 1000 obyvateľmi sa dobrovoľníci na plošné testovanie na ochorenie COVID-19 hlásia sami. Ako pre TASR povedala starostka obce Zuzana Germanová, k dnešnému dňu však nedostali presné inštrukcie na organizáciu testovania.

"Vieme len, koľko zdravotníkov, koľko vojakov či policajtov sa má zúčastniť na testovaní v našej obci. Tiež sme boli požiadaní o troch administratívnych pracovníkov z obce. Otázne však ostáva bezpečnostné zabezpečenie odevov administratívnych pracovníkov, strava pre celý tím a množstvo ďalších požiadaviek," uviedla Germanová.

Podľa jej slov sú schopní zabezpečiť personálne dobrovoľníkov a pomocníkov. "Naši občania sa dobrovoľne hlásia pomôcť v prípade potreby," povedala starostka.

Koľko ich bude testovanie stáť, nateraz nevedia, keďže nemajú informácie, čo všetko majú zabezpečiť.

"Pristupujeme k príprave skôr takým gazdovským rozumom, čo by podľa nás malo byť zabezpečené. Nikto s nami nekomunikuje. Včera (21. 10.) som obvolala osem kolegov, všetci sme, čo sa týka informovania, na tom rovnako. Hygienici nás telefonicky informovali o svojich požiadavkách, čo sa týka priestorového zabezpečenia odberného miesta. Vojak bol prezrieť priestory. Ale to je asi tak všetko," skonštatovala Germanová.

Predísť tomu, aby nedošlo k nakazeniu ľudí, chcú zabrániť dezinfekciou a vetraním priestorov. Väčšina úkonov sa podľa nej bude vykonávať vonku.