Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V okolí Očovej napadla medvedica 33-ročného lesníka

Na snímke medvedica s dvoma mladými počas pozorovania medveďov v dolinách. Foto: TASR/Erik Ševčík

Štátny podnik upozorňuje verejnosť, nielen návštevníkov, cyklistov, turistov či hubárov na Poľane, ale aj v iných pohoriach, aby sa po horách nepohybovali sami.

Očová 9. mája (TASR) – V okolí obce Očová vo Zvolenskom okrese v pondelok predpoludním napadla 33-ročného lesníka medvedica. TASR o tom informovala hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová s tým, že muž nemá vážne zranenia.

Uviedla, že medvedica bola na mieste aj s troma minuloročnými mláďatami. Na horára zaútočila odzadu. „Je poudieraný, má natrhnutý stehenný sval a na bedrách škrabance,“ podotkla a doplnila, že horár sa snažil vyhnúť priamemu kontaktu s medvedicou. Tá ho však sotila na zem, revala, no v útoku už ďalej nepokračovala. Podľa Debnárovej zamestnanec štátneho podniku robil terénnu obhliadku miesta, ktoré sa malo zalesňovať. „Išlo o lokalitu Jasle, asi 300 metrov od budovy bývalej lesnej správy Kyslinky, v blízkosti prístupovej cesty z Hrochote v smere na Zálomskú a Očovú,“ spresnila.

Štátny podnik upozorňuje verejnosť, nielen návštevníkov, cyklistov, turistov či hubárov na Poľane, ale aj v iných pohoriach, aby sa po horách nepohybovali sami. „Dlhodobo upozorňujeme na potrebu regulácie populácie medveďa hnedého na Slovensku. Ich stavy už dnes považujeme za neúnosné. Je pravdepodobné, že stretnutí s človekom bude pribúdať,“ zdôraznila hovorkyňa.

Lesy SR konštatujú, že keď sa ľudia pohybujú na miestach výskytu veľkých šeliem, majú v skupine medzi sebou komunikovať prirodzeným tónom hlasu. Vyhýbať sa tiež treba návštevám lesa v čase brieždenia a zotmievania sa, keď aktivita pohybu šelmy stúpa. „Pripomíname tiež, že do júna je medvedia ruja. To znamená, že medvede sú v tomto období najaktívnejšie, stretnutie s nimi je pravdepodobnejšie,“ uviedla.

Debnárová zhrnula, že v pondelok to bol druhý útok medveďa na horára v tomto roku. „Zamestnanec štátneho podniku, ktorého napadol medveď začiatkom marca, je do dnešných dní práceneschopný,“ ukončila.

MŽP: Odborníci zo ŠOP neboli prizvaní na miesto, kde medveď napadol lesníka


Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR nebol prizvaný na miesto v katastri Očovej, kde medveď napadol človeka. Envirorezort opätovne apeluje na záchranné zložky, ktoré sú k takýmto prípadom privolané, aby kontaktovali aj zásahový tím. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Bez ich urýchleného zásahu a odborného preskúmania lokality je pravdepodobnosť dolapenia šelmy, ktorá napadne človeka, takmer nulová," konštatuje rezort.

Zásahový tím pre medveďa hnedého bol v pondelok predpoludním informovaný o prípade napadnutia človeka medveďom. Na miesto napadnutia však nebol prizvaný, poukazuje MŽP. "Odborníci tímu preto kontaktovali poškodeného lesníka, ktorý potvrdil, že k útoku došlo v prirodzenom biotope medveďa hnedého," približuje.

Envirorezort opätovne vyzýva návštevníkov lesov, aby nepodceňovali riziko stretu s medveďom a pohybovali sa iba po vyznačených chodníkoch.

Pripomína, že zásahový tím zabezpečuje starostlivosť o populáciu medveďa a monitoruje synantropných medveďov. V prípade potreby za presne stanovených podmienok môže pristúpiť aj k vylúčeniu konkrétneho jedinca z populácie. Zásahový tím považuje za dôležitú aj priamu komunikáciu so zranenými osobami a vypočutie svedkov udalostí. "Takto získané informácie sú potrebné na mapovanie situácie a správania jedincov," konštatuje MŽP.

V prípade, že ľudia zaregistrujú medveďa v blízkosti ľudských obydlí, majú to ohlásiť na tiesňové linky 158, 112, 159 alebo zásahovému tímu ŠOP SR na čísle +421 903 201 879.

V okolí obce Očová vo Zvolenskom okrese v pondelok predpoludním napadla 33-ročného lesníka medvedica. Medvedica bola na mieste aj s troma minuloročnými mláďatami. Na horára zaútočila odzadu. Muž nemá vážne zranenia, informovali Lesy SR.