Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

SLEDUJEME: Plošné testovanie v niektorých okresoch SR pokračuje

Na snímke zdravotná pracovníčka v špeciálnom ochrannom odeve odoberá vzorku počas antigénového testovania na magistráte v Košiciach v sobotu 16. januára 2021. Foto: TASR/AP

V Nitre sa v porovnaním s predchádzajúcim týždňom zvýšil počet otestovaných a počet pozitívnych klesol o polovicu.

Nitra/Košice/Banská Bytsrica 16. januára (TASR) – Zhoršená epidemiologická situácia v meste Košice a okolitých obciach priviedla niekoľko samospráv v okrese Košice-okolie k plošnému testovaniu obyvateľov na ochorenie COVID-19. Jednou z obcí, ktorá ho počas víkendu realizuje, je Veľká Ida. Ako pre TASR uviedol jej starosta Peter Nagy, prostredníctvom telefonického objednania naplnili približne 70 percent termínov. Testovanie tam, rovnako ako v ďalších obciach i v meste Košice, budú v sobotu realizovať do 17.00 h.

"O telefonické objednanie bol veľký záujem. Obyvateľom sa to veľmi páčilo. Vonku je zima a nie veľmi sme ich chceli púšťať do interiérov školy, kde testovanie prebieha," ozrejmil s tým, že obyvatelia strávia v exteriéri len nevyhnutný čas, približne 20 až 25 minút. Samotná registrácia a testovanie sa realizuje pri vstupe do budovy miestnej školy. Podľa Nagyových ďalších slov obec na základe skúseností z predchádzajúceho, celoplošného testovania stanovila na hodinu kapacitu 40 otestovaných, aby mali možnosť otestovať sa i neobjednaní obyvatelia. "Za hodinu dokážeme pretestovať 48 až 50 ľudí," ozrejmil. Samospráva predpokladá, že sa im počas tohto víkendu podarí otestovať do tretiny miestnych obyvateľov.
Na snímke zdravotný personál v špeciálnom ochrannom odeve máva na odbernom mieste na magistráte v Košiciach v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR - František Iván

V meste Medzev sú obyvateľom k dispozícii dve testovacie miesta. Ako pre TASR uviedol primátor Matej Smorada, aj tam obyvatelia čakajú na testovanie v exteriéri, keďže však chodia priebežne, čakacia lehota nie je dlhá. Rovnako na tom má byť aj obec Budimír, kde na jednom odberovom mieste pracujú dva zdravotnícke tímy. Aj v obci Ždaňa, kde budú testovanie realizovať len v sobotu, sú dve odberové pracoviská. Len v sobotu sa testuje aj v obci Paňovce, kde testovanie zrealizovali na podnet obyvateľov. Testovanie počas tohto víkendu avizovali aj obce Belža, Nový Salaš a Slanská Huta. V obci Rešica, kde sa malo testovanie uskutočniť v nedeľu (17. 1.), sa na požiadavku zastrešujúceho lekára presúva aktivita na utorok 19. januára.

Obyvateľom mesta Košice je počas víkendu k dispozícii 63 odberných miest a jedna mobilná odberová jednotka na testovanie v útulkoch pre ľudí či osadách. K plošnému testovaniu sa pridali aj košické oceliarne, kde sa v sobotu začalo s testovaním už o 6.30 h.

Testovanie sa uskutočňuje na všetkých miestach pokojne. "Polícia v tejto súvislosti nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku," zhodnotila situáciu pre TASR košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.
Na snímke testovanie ľudí bez domova na Bosákovej ulici v Košiciach v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR - František Iván


Banská Bystrica do 12.00 h otestovala 2150 záujemcov, 13 z nich je pozitívnych


Dobrovoľné cielené komunitné testovanie na ochorenie COVID-19 v Banskej Bystrici pokračuje bez problémov, tvrdí to primátor mesta Ján Nosko.

„V sobotu do 12.00 h sme stihli otestovať 2150 záujemcov, z toho 13 je pozitívnych na ochorenie COVID-19,“ dodal s tým, že záujemcovia sa môžu prihlasovať aj počas nedele (17. 1.). „Reakcie obyvateľov sú prevažne pozitívne. Oceňujem pomoc armády a príslušníkov štátnej aj mestskej polície, ktorí nám pomáhajú s logistikou a s usmerňovaním ľudí,“ zhrnul a doplnil, že pozitívne testovaných nahlasujú pracovníkom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorí budú vykonávať ďalšie trasovanie.
Na snímke zdravotníčky v špeciálnom ochrannom odeve na odbernom mieste na Základnej škole Sitnianska v Banskej Bystrici 16. januára 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

RÚVZ zriadil infolinku +421 918 659 580 pre zamestnávateľov, ktorí majú pozitívnych zamestnancov a potrebujú čokoľvek konzultovať. „K dispozícii je počas soboty aj nedele v čase od 9.00 h do 15.00 h,“ informovala v sobotu hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Mesto pod Urpínom v spolupráci s Okresným úradom Banská Bystrica organizuje počas tohto víkendu od 8.00 h do 18.00 h dobrovoľné komunitné testovanie na ochorenie COVID-19. Určené je pre pracujúcich, ktorí majú trvalý pobyt alebo miesto výkonu práce v okrese Banská Bystrica a zároveň majú potvrdenie od zamestnávateľa, v ktorom je uvedené, že nemôžu pracovať z domu. K dispozícii majú 12 odberových miest, prevažne v základných školách. „Otvorili sme všetky plánované odberné miesta,“ uviedol primátor v sobotu ráno.
Na snímke zdravotníčka píše číslice pri antigénových testoch na odbernom mieste na Základnej škole Sitnianska v Banskej Bystrici 16. januára 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Víkendové testovanie funguje v meste vďaka 18 odberným tímom, ktoré tvorí 17 zdravotníkov a 69 administratívnych pracovníkov. Na odberných miestach je 11 vojakov a 11 príslušníkov štátnej polície. Motorizované hliadky a 12 príslušníkov mestskej polície dohliadajú na verejný poriadok v meste.
Na snímke udravotníčka v špeciálnom ochrannom odeve odoberá vzorku antigénovým testom na odbernom mieste pred Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Banská Bystrica v Banskej Bystrici 16. januára 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Plošné testovanie v Košiciach v piatok využilo 5423 obyvateľov

Druhé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 na území mesta Košice pokračuje aj v sobotu. Počas piatkového (15. 1.) popoludnia tam vykonali 5423 testov, z ktorých bolo 95 pozitívnych. Napriek nízkym teplotám pokračuje od rána testovanie aj v košických oceliarňach, svojich obyvateľov testujú počas soboty aj v niekoľkých obciach okresu Košice-okolie.

Miera pozitivity po prvom testovacom dni v Košiciach predstavuje podľa hovorcu mesta Vladimíra Fabiana 1,75 percenta. Testovanie na 63 odberných miestach a jednej mobilnej odberovej jednotke pokračuje od 9.00 h aj v sobotu, testovať sa tam bude do 17.00 h. "Vzhľadom na vyšší počet odberných miest je testovanie bez čakania," informoval v sobotu Fabian.

Od 6.30 h sa testovanie realizuje aj na verejnom odberovom mieste v U. S. Steel Košice, kde spoločnosť pridala ďalší stan s ohrievačmi. Ako TASR informoval hovorca spoločnosti Ján Bača, počas prvých pár hodín tam otestovali niekoľko desiatok ľudí.
Na snímke testovanie ľudí bez domova na Bosákovej ulici v Košiciach v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR/AP

Vzhľadom na zhoršenú epidemiologickú situáciu v regióne realizuje plošné testovanie aj niekoľko obcí v okrese Košice-okolie. V sobotu ráno sa otvorili odberové miesta v meste Medzev a obciach Belža, Budimír, Paňovce, Veľká Ida a Ždaňa. Testovanie počas víkendu avizovali aj obce Nový Salaš a Slanská Huta. V obci Rešica sa testovanie uskutoční v nedeľu (17. 1.). Všetky odberové miesta prevádzkované samosprávami budú v sobotu otvorené do 17.00 h.

Bližšie informácie o plošnom testovaní v meste Košice, v okrese Košice-okolie či o aplikácii umožňujúcej vopred sa zaregistrovať na vybrané odberové miesta sú dostupné na webovej stránke korona.kosice.sk.

Na prvom plošnom štvordňovom testovaní v Košiciach (8. - 11. 1.) sa zúčastnilo 56.521 ľudí, z toho malo pozitívny test na nový koronavírus 997 obyvateľov.
Na snímke zdravotný personál v špeciálnom ochrannom odeve a príslušník Mestskej polície na odbernom mieste na magistráte v Košiciach v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR/AP

V okrese Nitra je otvorených 123 odberových miest


Pre druhý deň 2. kola plošného testovania otvorili v Nitre všetkých 42 odberných miest. V sobotu sa do testovania zapojili obce a mestá okresu Nitra, kde je spolu otvorených ďalších 81 odberných miest. Testovanie bude pokračovať aj v nedeľu (17.1.). Informovala o tom TASR prednostka Okresného úradu Eva Hajdamárová.

Podľa informácií mesta Nitra na sociálnej sieti v piatok (15.1.) sa od otvorenia testovacích miest o 15. hodine otestovalo 12.173 ľudí, z toho pozitívnych bolo 125, čo je 1,03 %. V porovnaním s predchádzajúcim týždňom sa zvýšil počet otestovaných a počet pozitívnych klesol o polovicu. V Nitre pribudlo aj päť nových odberových miest, Nitrania na skrátenie čakania v radách môžu využiť aplikáciu TrustOne.

"Okrem Nitry v piatok testovali aj v obciach Branč a Cabaj-Čápor, spolu prišlo 751 ľudí, 6 bolo pozitívnych," dodala Hajdamárová. Testovanie bude v okrese pokračovať do 17. hodiny, s posledným odberom o 16.30 hodine a s prestávkou od 12. do 13. hodiny.

Mestá a obce v Nitrianskom okrese pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v celom regióne. Od 11. januára preto na území celého okresu platí sprísnený zákaz vychádzania. Bez negatívneho testu na nový koronavírus, nie staršieho ako ako sedem dní, nie je možné chodiť do zamestnania, ani do prírody, iba do najbližších potravín, drogérie a lekárne. Polícia už sprísnila kontroly, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákazu vychádzania. Tretie kolo testovania by sa malo konať počas nasledujúceho víkendu od 22. do 24. januára.

V okrese Nitra má testovanie bezproblémový priebeh


Na snímke zdravotníčka testuje muža antigénovým testom na odbernom mieste v areáli vojenského útvaru Protilietadlovej brigády na Jeleneckej ulicy v Nitre v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR - Henrich Mišovič

Druhé kolo testovania v obciach a mestách okresu Nitra malo v sobotu bezproblémový priebeh. Do 12. hodiny sa dalo podľa prednostky Okresného úradu v Nitre Evy Hajdamárovej otestovať 23.572 občanov, z nich malo 294 pozitívny výsledok. Predstavuje to 1,2 percenta.

V Nitre sa podľa informácií mesta na sociálnej sieti počas celého dňa otestovalo 14.293 ľudí, z toho 137 bolo pozitívnych. V krajskom meste aplikácia TrustOne pomohla skrátiť časy čakania, obyvatelia nahlasovali plynulý príchod do odberových miestností. Odberové miesta sa v Nitre zatvorili o 17. hodine, v niektorých obciach podľa Hajdamárovej v testovaní pokračujú do večerných hodín.

V prvý deň druhého kola testovania, v piatok (15. 1.) prišlo na odberové miesta v Nitre a dvoch obciach okresu spolu 13.736 ľudí, z nich 131 bolo pozitívne testovaných. Ostatné obce okresu sa k testovaniu pridali od soboty.

V prvom kole testovania v uplynulom týždni sa v Nitrianskom okrese zúčastnilo na plošnom testovaní antigénovými testami celkovo 95.558 ľudí. Z tohto počtu bolo pozitívnych 2329 testovaných, čo je 2,44 percenta. Z toho v Nitre bolo 43.716 otestovaných, z nich bolo 932 pozitívnych, čo je 2,13 percenta. K tomu sa vo firmách otestovalo 6057 ľudí, pozitívnych bolo 104, čo je 1,72 percenta.

Mestá a obce v okrese Nitra pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v regióne. Testovať sa bude aj v nedeľu 17. januára a tretie kolo testovania by sa malo konať počas nasledujúceho víkendu od 22. do 24. januára.

V Košiciach malo testovanie hladký priebeh, účasť bola nižšia


Počas druhého víkendu plošného testovania obyvateľov na nový koronavírus, ku ktorému pristúpila košická samospráva pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu v regióne, boli čakacie časy v odberových miestach minimálne. Antigénovými testami sa v sobotu prišlo otestovať menej ľudí oproti minulému týždňu.

"Ľudia sa asi báli zimy, bolo tu dnes mínus deväť, tak sa im asi nechcelo ísť z domu, alebo chceli ísť do prírody," povedal pre TASR hovorca mesta Vladimír Fabian s tým, že prípadné obavy obyvateľov z dlhých minút strávených na zime boli zbytočné. "Vôbec sa nečaká, je to pohodlné," skonštatoval. Aj keď samospráva avizuje nižšiu účasť, presný počet otestovaných osôb zverejní mesto v nedeľu 17. januára.
Na snímke ľudia čakajú v rade na antigénové testovanie pred odberným miestom na magistráte v Košiciach v sobotu 16. januára 2021.
Foto: TASR - František Iván

Testovanie na 63 odberových miestach a tiež prostredníctvom mobilnej odberovej jednotky na testovanie v útulkoch pre ľudí či osadách bude pokračovať aj v nedeľu v čase od 9.00 h do 17.00 h. V rovnakom čase sa v nedeľu testovanie uskutoční aj v meste Medzev a obciach Budimír a Veľká Ida. Plošné testovanie počas tohto víkendu avizovali aj obce Belža, Nový Salaš a Slanská Huta. V obci Rešica sa testovanie na požiadavku zastrešujúceho lekára presúva na utorok 19. januára. Obce z okresu Košice-okolie sa rozhodli pridať k aktivite Košíc vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v regióne. Antigénové testovanie zároveň realizuje aj košická oceliareň.