Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V okrese Poltár pribúdajú nové zastávky podporené skupinou Hornohrad

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

MAS Hornohrad podporí prostredníctvom projektov okrem samosprávy aj existujúce malé podniky, živnostníkov a poľnohospodárske podniky, ale tiež zakladanie nových podnikov.

Poltár 10. februára (TASR) – Rekonštrukciu autobusových zastávok či obecných parkovísk podporila v uplynulých mesiacoch na základe aktuálne otvorenej výzvy Miestna akčná skupina (MAS) Hornohrad. MAS podporuje regionálny rozvoj samospráv a malých podnikov prostredníctvom eurofondov v meste Poltár a v ďalších 12 obciach okresu.

Medzi už zrealizované projekty patrí výstavba autobusovej zastávky v obci Veľká Ves, rekonštrukcia parkoviska pri obecnom úrade a vybudovanie parkoviska pri miestnej komunikácii v obci Breznička, informovala projektová manažérka MAS Hornohrad Kamila Valkovcová.

„Primárnym cieľom projektu je zaistenie dopravnej obslužnosti obce, zlepšenie dopravnej infraštruktúry a dosiahnutie prepojenosti vidieckych sídiel s mestami. Realizácia projektu priniesla zlepšenie kvality miestnej infraštruktúry v obci a v neposlednom rade zlepšila aj vizuálny charakter obce,“ uviedol starosta obce Breznička Branislav Knechta.

Podľa Valkovcovej sa postupne realizujú aj ďalšie projekty z otvorenej výzvy. Patrí medzi ne napríklad rekonštrukcia autobusovej zastávky v Českom Brezove, v miestnej časti Váľkovo, výstavba autobusovej zastávky v obci Uhorské, či vybudovanie a rekonštrukcia parkovísk v Cinobani, v miestnych častiach Katarínska Huta a Turičky. Všetky uvedené projekty sú financované z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) a sú zamerané na oblasť zvyšovania bezpečnosti a dostupnosti sídiel.

MAS Hornohrad podporí prostredníctvom projektov okrem samosprávy aj existujúce malé podniky, živnostníkov a poľnohospodárske podniky, ale tiež zakladanie nových podnikov. „Finančné prostriedky je možné získať prostredníctvom predloženia žiadostí o nenávratný finančný príspevok na základe výziev MAS, ktoré sú zamerané na viaceré oblasti. Hlavným cieľom je dosiahnuť rozvoj miestnych podnikateľských subjektov a zlepšiť ich konkurencieschopnosť,“ dodáva projektová manažérka MAS Hornohrad.

MAS Hornohrad získala štatút MAS v roku 2017. Na prerozdelenie pre vyhlásené programy má k dispozícii sumu 1,75 milióna eur.