Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V okrese Skalica našli archeológovia zriedkavý predmet

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Podobné sekery sa na Slovensku našli doteraz vo Veľkom Grobe, Úľanoch nad Žitavou, Ludaniciach-Mýtnej Novej Vsi, Levoči, Valalikoch a Barci.

Skalica 20. júna (TASR) - Počas prieskumu archeologického náleziska v okrese Skalica sa našiel zriedkavý archeologický predmet – sekera zo staršej bronzovej doby. Informoval o tom archeológ Matúš Sládok z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trnave.

Doposiaľ je to z tohto skúmaného náleziska najstarší kovový predmet. Prieskum realizovali archeológovia z KPÚ v Trnave a nadšenci archeológie z občianskych združení. "Menšia sekera má dĺžku 9,5 centimetra, rozšírenú vejárovitú sečnú časť, plytko prežliabnuté ploché strany s náznakmi bočných líšt a zahrotené tylo. Patrí do tzv. saského typu sekier. Najstaršie exempláre sa vyrábali ešte z medi," uviedol Sládok.

Podobné sekery sa na Slovensku našli doteraz vo Veľkom Grobe, Úľanoch nad Žitavou, Ludaniciach-Mýtnej Novej Vsi, Levoči, Valalikoch a Barci. "Nálezy boli zaznamenané aj v Čechách, napríklad v Prahe-Liboci, Lounech-Seběchleboch a Žatci. Jadro ich výskytu je v strednom Nemecka a Sasku. Vyskytujú sa aj v Maďarsku, Poľsku a Holandsku," doplnil archeológ.

V západných častiach Slovenska sa začínajú takéto sekery vyskytovať v neskorej fáze nitrianskej kultúry okolo roku 1900 p. n. l., keď na juhozápadne Slovenska výrazne prenikal ľud únětickej kultúry z Moravy. Sú typickým kovovým artefaktom počas celého jej trvania, ktoré sa končí okolo roku 1750 p. n. l.

V nedávnom období sa v Trnavskom kraji zo starších úsekov bronzovej doby našli dva ďalšie ojedinelé nálezy. "Oba boli na území Hlohovca. V roku 2017 sa našla bronzová čepeľ z tzv. dýky na palici a v roku 2021 krátky meč," doplnil Sládok.