Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V okrese Trebišov potvrdili ďalší prípad afrického moru

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Nový prípad sa objavil po viac ako dvoch týždňoch. Nákazu AMO, ktorá zabíja domáce a divé ošípané, eviduje agrorezort na území SR necelé dva mesiace.

Ladmovce 20. septembra (TASR) – Ďalší prípad afrického moru ošípaných (AMO) u uhynutého diviaka potvrdilo v piatok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Diviaka našli v poľovnom revíri v Ladmovciach v okrese Trebišov.

Nový prípad sa objavil po viac ako dvoch týždňoch. Nákazu AMO, ktorá zabíja domáce a divé ošípané, eviduje agrorezort na území SR necelé dva mesiace. "K dnešnému dňu tak môžeme potvrdiť už 13 prípadov u diviaka a 11 prípadov v chove domácich ošípaných, všetky na území okresu Trebišov," informoval Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu MPRV SR. V pondelok (16. 9.) bol medializovaný prípad podozrivého diviaka, odchyteného v meste Michalovce, ktorý následne uhynul. V tomto prípade bola vzorka negatívna. "Vyšetrenia ďalších diviakov, ako aj domácich ošípaných naďalej uskutočňujú v národnom referenčnom laboratóriu vo Zvolene," doplnil Hrežík.

Vôbec prvý výskyt AMO na území SR potvrdili 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne. V rámci opatrení štátni veterinári likvidovali chovy ošípaných v obciach, v ktorých došlo k výskytu nákazy.