Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Regióny

V okrese Veľký Krtíš v uplynulých týždňoch chrípka pribúdala

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Celkovo bolo všeobecnými lekármi pre dospelých a pediatrami hlásených 632 akútnych respiračných ochorení.

Veľký Krtíš 6. decembra (TASR) - V okrese Veľký Krtíš sa v uplynulom týždni od 27. novembra zvýšil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o 57 percent. Viac ako v prechádzajúcom týždni bolo aj chrípke podobných ochorení. TASR to potvrdila vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Veľkom Krtíši Mária Kotorová.

Ako ďalej uviedla, celkovo bolo všeobecnými lekármi pre dospelých a pediatrami hlásených 632 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v 48. kalendárnom týždni tohto roka 101. "Oproti 47. týždňu je výskyt chrípke podobných ochorení vyšší o 50 percent ako v predchádzajúcom týždni," objasnila.

Podľa jej slov najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili vo vekovej skupine šesť- až 14-ročných. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 24 osôb, čo predstavuje 3,8 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení," spresnila. Najčastejšie boli ochorenia komplikované zápalom stredného ucha a dutín.

Lokálne epidémie v obciach a v kolektívoch za príslušný kalendárny týždeň nezaznamenali. Prerušenie vyučovania pre chorobu RÚVZ neodporučil. "V 48. kalendárnom týždni lekári v okrese hlásili 11 prípadov ochorenia COVID-19," zdôraznila.