Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V okresných mestách BSK sa záujem o voľbu zo zahraničia výrazne zvýšil

Ilustračné foto Foto: TASR

Dvojnásobný nárast voličov, ktorí budú voliť zo zahraničia, zaregistrovali aj v Senci a Pezinku.

Bratislava 20. januára (TASR) – Výrazne väčší záujem o voľbu poštou zo zahraničia zaznamenali pred tohtoročnými parlamentnými voľbami samosprávy okresných miest Bratislavského kraja. Mestské úrady v Malackách, Pezinku i Senci evidujú v porovnaní so stavom pred voľbami do NR SR v roku 2012 až dvojnásobný počet tých, ktorí požiadali o možnosť hlasovať v cudzine.

"K blížiacim sa parlamentným voľbám evidujeme 52 žiadostí o voľbu poštou zo zahraničia," priblížila hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová. "V parlamentných voľbách 2012 volilo zo zahraničia 25 voličov," porovnala. Malačania budú tentoraz voliť napríklad z Českej republiky, Nemecka, Rakúska, Veľkej Británie, Írska, ale aj z Luxemburska, Dánska, USA, Kórei či Austrálie.

Dvojnásobný nárast voličov, ktorí budú voliť zo zahraničia, zaregistrovali aj v Senci a Pezinku. V Senci o možnosť voliť poštou požiadalo 66 občanov s trvalým pobytom v meste. "Pri minulých voľbách sa počet pohyboval medzi 20 až 30 žiadateľmi," uviedla pre TASR hovorkyňa mesta Martina Ostatníková. V Pezinku vo voľbách v roku 2012 túto možnosť využilo 41 ľudí. Teraz je to podľa Aleny Šindlerovej z Mestského úradu v Pezinku o 59 obyvateľov viac. "Väčšinou ide o mladých ľudí," uviedla pre TASR Šindlerová.

O voľbu poštou mohli najneskôr do 15. januára žiadať občania SR bez trvalého pobytu na Slovensku aj tí, ktorí majú v SR trvalý pobyt, ale budú v čase volieb v zahraničí. Voliči bez trvalého pobytu sa hlásili ministerstvu vnútra, občania s trvalým pobytom zas vo svojej obci. Týmto voličom príde na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom "VOĽBA POŠTOU - ELECTION BY MAIL" s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania.