Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V okresoch Svidník a Stropkov evidujú hygienici nárast chorých

Ilustračná foto Foto: TASR - Dano Veselský

V okrese Stropkov bolo zaznamenaných 255 akútnych respiračných ochorení spolu s ochorením COVID-19.

Svidník/Stropkov 9. decembra (TASR) - Nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) evidujú hygienici v okresoch Svidník a Stropkov. V okresoch neboli hlásené prerušenia školskej dochádzky.

Ako pre TASR uviedla Edita Podaná z oddelenia epidemiológie, podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Svidníku, v okrese Svidník bolo v aktuálnom týždni zaznamenaných 532 akútnych respiračných ochorení spolu s ochorením COVID-19.

"Oproti predchádzajúcemu týždňu ide o nárast o 63,2 percenta. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola vo vekovej skupine šesť- až 14-ročných. Chrípke podobné ochorenia neboli hlásené," povedala Podaná.

V okrese Stropkov bolo zaznamenaných 255 akútnych respiračných ochorení spolu s ochorením COVID-19. Chrípke podobné ochorenia neboli hlásené. Najviac chorých bolo detí do päť rokov. Oproti predchádzajúcemu týždňu ide o nárast o 31,4 percenta.

S cieľom zníženia nákazy na ARO hygienici ľuďom odporúčajú, aby sa vyhýbali kontaktu s chorými, obmedzili návštevy priestorov s vysokou koncentráciou ľudí, ako sú divadlá, kiná a iné hromadné akcie. Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí časté umývanie rúk vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečného likvidovania. Najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa hygienikov každoročné očkovanie.