Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Utečenci našli útočisko v otvorenom oddelení prešovskej väznice

Na snímke ukrajinské deti pred vchodom do jednej z budov otvoreného oddelenia ÚVV ÚVTOS Prešov. Prešov, 5. apríla 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Režim majú normálne ako na ubytovni, uviedol riaditeľ prešovskej väznice Norbert Kundrák s tým, že ľudia z Ukrajiny sú vďační, že ich prichýlili a vytvorili im dôstojné podmienky.

Prešov 5. apríla (TASR) – Celkovo 131 utečencov z Ukrajiny je aktuálne ubytovaných v Otvorenom oddelení Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) na prešovskom sídlisku Šváby. Kapacita zariadenia je 151 ľudí, donedávna tam bolo 54 odsúdených, ktorých premiestnili na oddelenie v Sabinove.

"Ľudia z Ukrajiny majú štandardný režim, dostávajú raňajky, obed a večeru. Deti boli prihlásené do Základnej školy Važecká. Máme tu šiestich mužov a zvyšok sú ženy a deti. Režim majú normálne ako na ubytovni. Zakúpili sme práčky, sušičky a mikrovlnné rúry," uviedol riaditeľ prešovskej väznice Norbert Kundrák s tým, že ľudia z Ukrajiny sú vďační, že ich prichýlili a vytvorili im dôstojné podmienky.



Ako ďalej povedal, utečencom sa poskytuje zdravotná starostlivosť, psychologické a sociálne poradenstvo, ako aj ďalšie služby. Môžu podľa jeho slov chodiť kdekoľvek, aj mimo areálu. Časť z nich pracuje v okolitých firmách.

"Prišli sme zo Záporožskej oblasti, ktorá je momentálne ostreľovaná a zomiera tam veľa ľudí. Som tu s dvoma dcérami. O Slovensku sme predtým počuli, ale nemysleli sme si, že sa pre nás stane tak blízkym. Sú tu veľmi dobrí ľudia s veľkým srdcom. Áno, vieme, že to je väznica, ale cítime sa tu dobre. Personál, ako aj dobrovoľníci sa o nás starajú. Venujú sa naším deťom, stali sa pre nás druhou rodinou. Je nám tu dobre, ale niečo vo mne ma ťahá do môjho rodného mesta," povedala Natália z Ukrajiny.

Na snímke utečenka z Ukrajiny Taisija Omelčenková kočíkuje dvojmesačnú Lianu v areáli otvoreného oddelenia ÚVV ÚVTOS Prešov. Prešov, 5. apríla 2022.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Xénia prišla do Prešova so sedemročným synom a sedemmesačnou dcérou. Ako povedala, z Doneckej oblasti, odkiaľ pochádzajú, cestovali 37 hodín vlakom.

"Silu mi dávajú moje deti. Sme tu tri týždne. Ostal tam manžel a mama dnes odišla do Kyjeva. Chcela by som sa vrátiť na Ukrajinu,“ uviedla. Ako povedala, ubytovanie v priestoroch väznice jej neprekáža.

Na snímke Xénia Djačenková z Doneckej oblasti z Ukrajiny zo sedemročným synom Žeňom, v pozadí v postieľke spí sedemmesačná dcérka Táňa. Prešov, 5. apríla 2022.
Foto: TASR - Milan Kapusta