Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V parku kaštieľa Andrássyovcov v Betliari pasovali nových poľovníkov

Snímka zo 7. ročníka Poľovníckeho dňa Gejzu Andrássyho v kaštieli Betliar 25. júna 2022. Foto: TASR - František Iván

Kaštieľ v Betliari je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojím pôvodným zariadením a zbierkami.

Betliar 25. júna (TASR) – Ukážky sokoliarstva, výstavku poľovníckych trofejí, či oblastnú výstavu psov všetkých plemien si mohli pozrieť návštevníci parku kaštieľa Andrássyovcov v Betliari. V sobotu sa tam konal Poľovnícky deň Gejzu Andrássyho.

Súčasťou programu bol i poľovnícky sprievod a otvorenie Poľovníckeho dňa, svätohubertovská omša, odovzdávanie vyznamenaní za významné zásluhy o rozvoj Slovenského poľovníctva z regiónu Gemera, ako aj pasovanie nových poľovníkov, absolventov poľovníckeho kurzu.

"K Andrássyovcom prichádzali hostia z rôznych aristokratických rodín z Európy a zúčastňovali sa významných poľovačiek. Na tradíciu nadväzuje aj poľovnícky deň Gejzu I. Andrássyho, ktorý bol jeden z najvýznamnejších poľovníkov v rodine spolu aj s jeho otcom Emanuelom I. Andrássym," uviedla kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Betliar Judita Krajčiová s tým, že návštevníci môžu počas dňa navštíviť i samotný kaštieľ.

"Momentálne v letnej sezóne je otvorený od 9.30 h do 17.30 h. Vstupy sú podľa návštevnosti organizované, každých 15 minút môžu ísť vstupy pri vysokej návštevnosti. Takisto aj mauzóleum grófa Františky a Dionýza Andrássyho v Krásnohorskom Podhradí je otvorené," doplnila Krajčiová.



Kaštieľ v Betliari je jediným kaštieľom na Slovensku, ktorý sa po roku 1945 zachoval so svojím pôvodným zariadením a zbierkami. Všetko, čo sa v interiéroch nachádza, patrilo členom rodu Andrássyovcov, ktorí sú považovaní za najvýznamnejších aristokratov v Európe v 19. storočí. V početných apartmánoch kaštieľa prebývala aj spoločenská elita, zúčastňujúca sa na chýrnych betliarskych poľovačkách.

V priestoroch kaštieľa a depozitároch SNM – Múzea Betliar sa zachovala najrozsiahlejšia a najucelenejšia kolekcia pôvodných historických trofejí. V roku 1885 gróf Emanuel I. Andrássy založil v Betliari zvernicu pre jeleniu, danieliu a mufloniu zver. V rozširovaní zvernice pokračoval aj Emanuelov syn gróf Gejza I. Andrássy. Počas druhej svetovej vojny zvernica zanikla, ale Štátne lesy ju na tomto historickom mieste obnovili v roku 1967. Zvernica v Betliari tak patrí medzi najstaršie v súčasnosti fungujúce zvernice na Slovensku a v roku 2019 bola zaradená medzi významné lesnícke miesta Slovenska.