Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V parnom mlyne v D. Salibách vznikla expozícia vlastivedného múzea

Odovzdanie obnovenej budovy mlyna a otvorenie expozície Parný mlyn v Dolných Salibách. Na snímke zrekonštruovaná budova Parného mlynu v Dolných Salibách, okres Galanta 5. októbra 2022. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V mlyne bude inštalovaná nová expozícia s názvom Parný mlyn v Dolných Salibách.

Dolné Saliby 5. októbra (TASR) – V budove bývalého parného mlyna v obci Dolné Saliby v okrese Galanta vznikol depozit zbierkových predmetov a nová expozícia o histórii parných mlynov v regióne. Budovu spravuje Vlastivedné múzeum v Galante, ktorého zriaďovateľom je Trnavský samosprávny kraj (TTSK).

V roku 2019 samosprávny kraj zakúpil budovu bývalého parného mlyna a následne realizoval obnovu budovy. "Silná tradícia mlynárstva v tomto regióne spôsobila, že sme sa venovali aj tejto budove. Po Jelke a Tomášikove je to ďalší mlyn, ktorý sa podarilo v regióne zachrániť. Od súkromnej spoločnosti sme odkúpili budovu za 90.000 eur a spojili sme v nej depozit s expozíciou. Tá poukazuje na tradíciu mlynárstva v tomto kraji a zároveň ide o unikát medzi mlynmi," informoval predseda TTSK Jozef Viskupič.

V mlyne bude inštalovaná nová expozícia s názvom Parný mlyn v Dolných Salibách. "Expozícia poukazuje na obdobie priemyselnej revolúcie, keď sa do popredia dostávajú moderné technológie aj v mlynárstve a na prelome 19. a 20. storočia sa objavujú inovatívne zariadenia mlynov," uviedla kurátorka výstavy Diana Gruberová.

Odovzdanie obnovenej budovy mlyna a otvorenie expozície Parný mlyn v Dolných Salibách. Na snímke stála expozícia vybavenia mlynu v zrekonštruovanej budove Parného mlynu v Dolných Salibách 5. októbra 2022.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Okrem záchrany technickej pamiatky a expozície získa múzeum vhodné depozitné priestory. "Svoje miesto tu nájde časť z približne 25.000 zbierkových predmetov. Pôvodné zariadenie mlyna, ktoré bolo zakúpené v Budapešti, sa, bohužiaľ, nezachovalo. Budova parného mlyna v Dolných Salibách je ale nepopierateľným dôkazom dobového pokroku na našom území," povedal riaditeľ Vlastivedného múzea v Galante Michal Takács.

K budove patrí aj priľahlý pozemok. "Na ňom plánujeme organizovať podujatia. Či už to budú trhy pre miestnych podnikateľov, ale aj ďalšie spoločenské udalosti. V obci je aktívny spoločensko-kultúrny život a aj toto nádvorie zapojíme do miestnych aktivít," doplnil podpredseda TTSK József Berényi.