Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V Partizánskom vysadia desiatky nových stromov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nové dreviny pribudnú aj na sídlisku Šípok, a to v areáli materskej školy a na Malinovskej ulici pred kostolom.

Partizánske 10. februára (TASR) - Mesto Partizánskeho chce aj tomto roku realizovať vo viacerých lokalitách náhradnú i novú výsadbu drevín. Pristúpiť však bude musieť aj k výrubu niektorých stromov a kríkov, ďalšie čaká odborné ošetrenie. Informovala o tom vo štvrtok Martina Skaličanová z Mestského úradu (MsÚ) Partizánske.

Lokalít, v ktorých budú vysadené nové dreviny, má samospráva vybraných viacero. Jednou z nich je i trávnatá plocha uprostred križovatky komunikácií Malá a Veľká okružná. "V tomto zelenom trojuholníku bude na jar zasadených šesť kusov vzrastlých stromov, konkrétne pôjde o lipy malolisté. Zároveň zrekultivujeme 32 metrov dlhý a dva metre široký pás výsadby letničkovej zmesi, ktorý túto plochu z jednej strany lemuje,“ priblížil Marián Omelka z oddelenia životného prostredia a dopravy MsÚ.

Ďalších šesť jaseňov plánuje mesto podľa neho vysadiť pred areálom bývalých závodov medzi podchodom a výškovou budovou. Nové dreviny pribudnú aj na sídlisku Šípok, a to v areáli materskej školy a na Malinovskej ulici pred kostolom.

Novú výsadbu a zároveň aj výrub drevín plánuje mesto v Parku Jana Antonína Baťu. "Na základe odborného posúdenia zdravotného stavu, ako i v nadväznosti na pripravovanú rekonštrukciu tejto časti námestia, bolo v parku navrhnutých na výrub celkovo 14 drevín, medzi ktorými sú prevažne brezy, javory, agáty a v podstate všetky opadavé listnaté kry. Súbežne je však navrhnutá aj náhradná výsadba 43 stromov a kríkov rôznych druhov, a to najmä popri bočných komunikáciách parku," vysvetlil Omelka.

Mesto tento rok zabezpečí aj odborné ošetrenie ďalších desiatok stromov. "Napríklad na Nemocničnej ulici máme 54 topoľov bielych, ktoré budú špeciálne arboristicky ošetrené, čo zahŕňa odstránenie suchých konárov stromolezeckou technikou," dodala vedúca oddelenia životného prostredia a dopravy MsÚ Andrea Bencelová.