Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

V Pavlovciach nad Uhom otvorili múzeum vysťahovalectva do Ameriky

Na snímke dolárové bankovky počas otvorenia Múzea vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky s názvom Kasigarda v obci Pavlovce nad Uhom, miestnej časti Ťahyňa v okrese Michalovce v sobotu 6. mája 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Prezentované artefakty sú z USA a Kanady, väčšina bola darom od krajanov, niečo sa podarilo kúpiť, vybaviť i zachrániť pred zánikom.

Pavlovce nad Uhom 6. mája (TASR) - Múzeum vysťahovalectva z územia Slovenska do Severnej Ameriky v sobotu slávnostne otvorili v obci Pavlovce nad Uhom v okrese Michalovce. Približuje emigráciu Slovákov najmä do Spojených štátov a ich tamojšie kultúrne aktivity.

"Múzeum mapuje spolkový život Slovákov a Rusínov v Amerike, máme 4000 artefaktov, ktoré svedčia o ich veľmi bohatom kultúrnom živote," uviedol zakladateľ múzea, historik Martin Javor. "Tretina národa sa nám vysťahovala bez akejkoľvek reflexie v slovenskej spoločnosti, to bol hlavný dôvod založenia. A druhým bolo, že slovenská menšina v Spojených štátoch končí, úplne sa asimilovala," doplnil s tým, že snahou bolo zachrániť kultúrne dedičstvo Slovákov v Amerike.

Prezentované artefakty sú z USA a Kanady, väčšina bola darom od krajanov, niečo sa podarilo kúpiť, vybaviť i zachrániť pred zánikom. Expozícia sa nachádza v zrekonštruovanom tzv. amerikánskom dome v miestnej časti Ťahyňa. "Je to dom postavený za peniaze zarobené v Amerike, my sme ho dali vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku a podarilo sa nám ho zrekonštruovať presne, ako bol v roku 1892," priblížil Javor. Ťahyňa bola v minulosti samostatnou obcou, z ktorej sa takisto vysťahovali za more mnohí obyvatelia.

Súčasťou prezentácie je aj najväčšia zbierka stúh slovenských spolkov v Amerike, osobitná vitrína je venovaná bankárovi Michalovi Bosákovi, ktorý sa podpísal pod dolárovú bankovku. Vidieť napríklad aj uniformu amerického Slováka z československých légií z čias prvej svetovej vojny. "Financovali sme to z rôznych projektov a vlastných peňazí," uviedol zakladateľ múzea.

Vyše 4000 zbierkových predmetov podľa dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa vypovedá o časti histórie, ktorá doposiaľ nebola takto podrobne zmapovaná. "Ide o unikátne pamiatky a príbehy, ktoré sa s nimi spájajú," podotkol. Rezort obrany podporil projekt múzea prostredníctvom dotačnej schémy, a to v celkovej hodnote 40.000 eur.

Názov múzea Kasigarda je podľa historika slovenskou skomoleninou anglického Castle Garden, hlavnej brány imigračného úradu v New Yorku, ktorou musel prejsť každý imigrant. Expozícia je prístupná po telefonickej dohode.