Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Petržalke by mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Možné lokality na osadenie nových kompostovísk boli už vybraté a navrhnuté, mestská časť preveruje, či sú na projekt vhodné.

Bratislava 6. apríla (TASR) – V bratislavskej Petržalke by v budúcnosti mohli pribudnúť ďalšie komunitné kompostoviská. V minulosti boli v rámci mestského pilotného projektu zriadené napríklad na Furdekovej či Starhradskej ulici, v ďalšej plánovanej etape by sa ich počet mal zvýšiť. Realizácia projektu je v súčasnosti v administratívnom riešení.

"Kompostoviská by mali byť zrealizované v roku 2020, vzhľadom na momentálne karanténne obmedzenia nevieme poskytnúť presný termín, pretože realizačný proces je závislý aj od iných subjektov," uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Možné lokality na osadenie nových kompostovísk boli už vybraté a navrhnuté, mestská časť podľa hovorkyne preveruje, či sú na projekt vhodné a či sú v súlade so všeobecne záväzným nariadením.

"Cieľom projektu Komunitné kompostovanie je znížiť množstvo zmesového komunálneho odpadu v súlade s európskou environmentálnou politikou," poznamenala Halašková. Podľa niektorých údajov by sa totiž z toho, čo domácnosti vyhadzujú do nádob na zmesový odpad, dalo 45 až 70 percent skompostovať.

Kompostoviská slúžia prevažne na vytriedený biologicky rozložiteľný odpad zo zelene a na kuchynský odpad. Do kompostovacieho zásobníka a zbernej nádoby patria napríklad kvety, štiepky, piliny, pokosená tráva, konáre, lístie, burina, ale tiež zvyšky po zbere ovocia a zeleniny, či zhnité ovocie. "Nie sú určené na biologicky rozložiteľný odpad z domácností živočíšneho pôvodu, najmä mliečnych a mäsových výrobkov," upozorňuje hovorkyňa.

Každé kompostovisko má pritom v rámci projektu kompostmajstra, ktorý zabezpečuje riadny chod komunitného kompostoviska, osvetu i dohľad. V rámci pilotného projektu boli kompostéry podložené pletivom, čo umožní prienik potrebným živým organizmom a zároveň zamedzí prístupu hlodavcov do kompostéru. "V prípade, že sa v kompostéroch bude nachádzať výhradne odpad, ktorý tam patrí, problém s myšovitými hlodavcami by nemal vzniknúť," poznamenala Halašková s tým, že tieto opatrenia sa ukázali ako dostatočné a sú overené aj v praxi.