Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Petržalke dnes opäť prestrihli ostnatý drôt v železnej opone

Symbolickým prestrihnutím ostnatého drôtu v železnej opone v blízkosti rakúskej hranice si dnes pripomenuli desiatky ľudí v bratislavskej Petržalke 23. výročie Nežnej revolúcie. Foto: TASR/Michal Svítok

Návštevníci mohli na mieste sledovať aj ukážky colnej kontroly vozidiel a batožiny na hranici za bývalého režimu či zákrok pohraničničiarov pri pokuse o útek narušiteľov štátnej hranice.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Symbolickým prestrihnutím ostnatého drôtu v železnej opone v blízkosti rakúskej hranice si dnes pripomenuli desiatky ľudí v bratislavskej Petržalke 23. výročie Nežnej revolúcie.

Organizátori podujatia pri vojenskom bunkri BS-8 Hřbitov sa rozhodli takouto formou priblížiť verejnosti udalosti z roku 1989, ktoré vyvrcholili pádom komunistického režimu a uvoľnením situácie aj v pohraničnej oblasti medzi Slovenskom a Rakúskom.



"Rozhodli sme sa toto podujatie zorganizovať preto, že aj táto železná opona má svoju históriu a zahynulo tu veľa ľudí. Chceli sme preto verejnosti ukázať aj to, ako sa ľudia za socializmu snažili dostať na Západ, ako sa pokúšali utiecť cez hranicu a ako im v tom bránili napríklad aj psy," povedal Miroslav Košírer z občianskeho združenia Zachráňme petržalské bunkre, ktoré podujatie zorganizovalo.

Návštevníci mohli na mieste sledovať aj ukážky colnej kontroly vozidiel a batožiny na hranici za bývalého režimu, zákrok pohraničničiarov pri pokuse o útek narušiteľov štátnej hranice, ako aj prehliadku podzemného bunkra a protitankovej priekopy.