Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

V Petržalke možno v utorok darovať krv

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180.000 transfúznych jednotiek červených krviniek.

Bratislava 28. mája (TASR) – Prísť darovať krv a aj takto zachrániť život inému človeku môžu Bratislavčania aj v rámci festivalu Dni Petržalky.

V utorok (29. 5.) totiž najväčšia bratislavská mestská časť organizuje v Základnej škole na Gessayovej ulici Petržalskú kvapku krvi. Akcia bude prebiehať od 8.00 do 11.00 h.

Jubilejný 15. ročník mnoho-žánrového festivalu ponúka veľa kultúrnych spoločenských a športových podujatí pre širokú verejnosť, pre rodiny s deťmi aj pre ich štvornohých miláčikov. Má však aj takýto charitatívny rozmer.

"Nechceme iba zabávať, ale aj pomáhať," podotkol starosta Petržalky a autor myšlienky Vladimír Bajan. Spolu s ním prídu akciu podporiť aj známe slovenské tváre - Kvetka Horváthová, Ivan "Tuli" Vojtek a Ján Kuric.

O výjazd Národnej transfúznej služby (NTS) môže požiadať akákoľvek firma, spoločnosť či skupina ľudí. "Okrem toho, že odbery prebiehajú na pracovisku, s našimi mobilnými jednotkami chodíme aj do terénu," vysvetlila pre TASR lekárka Lenka Záborská s tým, že základnou podmienkou je vopred potvrdených minimálne 30 darcov. V posledných týždňoch robí NTS výjazdy každý deň od pondelka do piatka. "Krv potrebujeme stále, lebo požiadavky z kliník rastú, ale v tomto období sa potrebujeme zásobiť na leto, keď príde na pracovisko menej darcov," pokračovala.

Každý, kto sa rozhodne prísť darovať krv, najprv vyplní dotazník o svojom zdravotnom stave. Ďalej absolvuje odber vzorky krvi, pri ktorom sa zistí, či je vyhovujúca. Po krátkom vyšetrení ide na odber. Muži môžu darovať krv každé tri mesiace, ženy každé štyri. Pri odbere, ktorý trvá 5 – 15 minút, sa daruje 450 ml krvi.

Na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180.000 transfúznych jednotiek červených krviniek. Krv potrebujú obete úrazov a nehôd, ľudia podstupujúci operácie, pacienti liečiaci sa na leukémiu, nádorové ochorenia či ochorenia krvných buniek. Celosvetovo sa za jeden rok pacientom podá viac ako 26,5 milióna jednotiek krvných zložiek.