Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Petržalke ožije Napoleon v rukách sprejerov

S takýmto motívom budú stanicu od štvrtka (26.7.) štyri dni maľovať vyznávači graffiti a street artisti.

Bratislava 25. júla (TASR) – Časť histórie najväčšej bratislavskej mestskej časti budú môcť Petržalčania obdivovať na Gessayovej ulici. Transformačná stanica tam ožije bojom vojsk francúzskeho cisára Napoleona I., ktoré sa v roku 1809 viac ako mesiac márne snažili dobyť prechod cez Dunaj. S takýmto motívom budú stanicu od štvrtka (26.7.) štyri dni maľovať vyznávači graffiti a street artisti.

"V Petržalke, konkrétne v Sade Janka Kráľa, sa nachádza strom, pod ktorého korunou hľadal Napoleon tieň a kameň, na ktorom mal rozprestreté mapy mesta Bratislavy. Je to téma, ktorá sa dá príjemne preniesť do obrazu a ponúka viacero zaujímavých prvkov na stvárnenie," vysvetlil výber motívu Matúš Ferenčík z občianskeho združenia LEGALNE GRAFFITY ZONY. To veľkoplošnú maľbu zrealizuje v rámci projektu Dejinné súvislosti – po stopách (URBAN GALLERY), ktorý chce obohatiť vnímanie obyvateľov mestskej časti o jej historický rozmer.

Združenie chce pokračovať aj ďalšími maľbami. "Plán je vytvoriť tzv. URBAN GALLERY, ktorá by okrem iného mala slúžiť aj ako ilustrovaná kniha dejepisu," poznamenal Ferenčík s tým, že tento rok bolo zámerom združenia pomaľovať transformačné stanice na Gessayovej, Bzovíckej, Lietavskej a Hrobákovej ulici. Peniaze však združenie zatiaľ má len na jednu maľbu, oslovilo preto viaceré subjekty. Stvárniť by tak potom chceli aj históriu premostenia pravého a ľavého brehu Dunaja, prítomnosť rímskych légií, tradíciu osídlenia a poľnohospodárskej výroby či prítomnosť pápeža Leva IX.

Mnoho ľudí je však z počarbaných ulíc, budov či dopravných prostriedkov znechutená. "Tým, ktorí graffiti odsudzujú, ich názor akceptujem. Možno však stojí za skúšku venovať sa novému graffitu, posúdiť ho a nie a priori odmietnuť. Graffiti je možnosť ako sprostredkovať informáciu," dodal Ferenčík s tým, že aj takto sa dnes spájajú ľudia po celom svete a tvoria komunity. "Ide o výtvarnú techniku, ktorá má svoje výhody aj nevýhody. Napríklad je vhodná viac do exteriéru ako interiéru, skôr na realizáciu väčších ako menších malieb. Má svoje písané aj nepísané pravidlá."

OZ LEGALNE GRAFFITY ZONY realizuje projekt aj vďaka účelovej dotácii vo výške 1900 eur od Mestskej časti Bratislava-Petržalka. Tá okrem finančnej podpory zabezpečila aj odstránenie náletovej dreviny pri trafostanici.