Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Petržalke sa zosobášilo viac párov ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR

Najväčšia mestská časť od začiatku roka do konca júla zosobášila o 16 párov viac ako v rovnakom období minulého roka.

Bratislava 4. augusta (TASR) – V bratislavskej Petržalke sa od začiatku roka do konca júla zosobášilo o 16 párov viac ako v rovnakom období minulého roka. Najväčšia mestská časť uskutočnila 156 sobášov, z čoho bolo 21 cirkevných, 135 civilných a svoje áno si povedalo aj 16 párov z cudziny. Ako poznamenala petržalská hovorkyňa Mária Grebeňová-Laczová, zaľúbené dvojice nie vždy vedia, aké doklady musia so sebou na matriku priniesť.

Minulý rok v Petržalke za prvých sedem mesiacov oddali 140 párov, ktorí mali 38 cirkevných sobášov, 102 civilných a zosobášilo sa aj 20 párov zo zahraničia. "Najviac svadieb ale už tradične býva v septembri," priblížila hovorkyňa. Snúbenci sa práve v tomto čase, počas leta, zastavia na miestnom úrade, aby na matrike vybavili formality. Často však prídu nepripravení. Petržalská matrikárka Kristína Majorová preto upozorňuje, že pri podaní žiadosti o uzavretie sobáša na Matričnom úrade musia byť prítomní obaja snúbenci osobne, a to aj s potrebnými dokladmi. Len platný občiansky preukaz nestačí, na matriku treba priniesť aj rodný list. "Tiež nestačí len oznámenie o narodení dieťaťa, nie sú v ňom všetky údaje, ktoré potrebujeme. Ak snúbenci rodný list nemajú, musia sa poň vrátiť a prísť ešte raz," vysvetľuje postup Majorová, ktorá je zároveň viceprezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky.

Ak už bol niektorý zo snúbencov v manželskom zväzku, musí na matriku priniesť aj právoplatný rozsudok o rozvode. V prípade, že partner z predošlého manželstva umrel, netreba zabudnúť na úmrtný list zosnulého.

Ak sa v Petržalke rozhodnú zosobášiť cudzinci, predložia aj osvedčenie o spôsobilosti na uzavretie manželstva s príslušnými overeniami. "S každým štátom sú iné dohody. Napríklad všetky doklady k sobášu vydané v Nemecku musia mať Apostille, teda vyššie overenie. Bez toho doklady na území Slovenskej republiky neplatia," vysvetľuje ďalej Majorová. Iné pravidlá platia napríklad pre Egypt. Všetky doklady pre matriku vydané v tejto krajine síce nemusia mať Apostille, ale musia byť superlegalizované na veľvyslanectve Slovenskej republiky v Egypte.