Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Otvoria posledný úsek bratislavského obchvatu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Bratislavský obchvat sa staval formou verejno-súkromného partnerstva.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Úsek diaľnice D4 medzi križovatkami Ivanka západ - Čierna voda (Bratislava - Vajnory) by mali otvoriť v piatok večer. Ide o posledný úsek bratislavského obchvatu. TASR o tom informoval zhotoviteľ obchvatu, spoločnosť D4R7 Construction.

Bratislavský obchvat sa staval formou verejno-súkromného partnerstva (PPP). Jeho súčasťou je 59 kilometrov novej diaľnice, 13,5 križovatky, 122 mostných objektov vrátane najdlhšie súmostia na Slovensku s dĺžkou viac ako tri kilometre. Ide o najväčší PPP projekt na Slovensku.

Posledné úseky projektu D4/R7 sa otvárajú postupne. Už skôr otvorili 2,2 kilometra dlhý úsek D4 od križovatky Bratislava-Jarovce po križovatku Bratislava-Petržalka (Rusovce) a 6,3 kilometra dlhý úsek rýchlostnej cesty R7 od križovatky Bratislava-Juh po križovatku Bratislava-Nivy (Prievoz). Na konci septembra sprístupnili vodičom 4,3 kilometra dlhý úsek diaľnice D4 vrátane Lužného mosta.

Bratislavské mestské časti Jarovce, Rusovce, ale aj obce pri hlavnom meste, ako Ivanka pri Dunaji, evidovali zhoršenie dopravy po spustení úsekov D4 a R7. Problém riešil so zástupcami samospráv aj minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Dohodli sa, že sa počká na otvorenie zostávajúcich úsekov obchvatu, a potom budú spoločne hľadať riešenia pre konkrétne lokality.