Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Piešťanoch pribudne pamätník prenasledovaným duchovným

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Projekt OZ podporil Trnavský samosprávny kraj prostredníctvom participatívneho rozpočtu sumou 5000 eur, podporu dostal aj od mesta Piešťany a konala sa aj verejná zbierka.

Piešťany 1. mája (TASR) - Skompletizovať v Piešťanoch pamätné miesto bojovníkom za slobodu a prenasledovaným totalitnými režimami si dalo za cieľ občianske združenie (OZ) Svetlo nádeje. Pripravilo projekt na umiestnenie pamätníka venovaného trom evanjelickým kňazom. V Pietnej uličke v prostredí mestského parku na bývalom Teplickom cintoríne už stojí pamätník kňazovi Antonovi Srholcovi a židovskému rabínovi Ysachar Schlomo Teichtalovi. Informoval o tom koordinátor projektu Branislav Dolinský.

OZ si v Pietnej uličke chce pripomínať pamiatku Jozefa Bučka, ktorý bol účastníkom protifašistického odboja a zomrel počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore, Alexandra Baricu, ktorý sa zapojil do podpory odboja a v päťdesiatych rokoch bol obeťou politických perzekúcií a Štefana Dlháňa. Bol prvým piešťanským evanjelickým a. v. farárom po znovuobnovení cirkevného zboru, v roku 1953 mu bol odňatý štátny súhlas pre kňazské pôsobenie. V povedomí Piešťancov pre svoju prácu a prístup k ľuďom zostáva doteraz.

Projekt OZ podporil Trnavský samosprávny kraj prostredníctvom participatívneho rozpočtu sumou 5000 eur, podporu dostal aj od mesta Piešťany a ako doplnil Dolinský, ktorý je súčasným zborovým farárom v Piešťanoch, konala sa aj verejná zbierka. OZ chce dobrovoľnícky upraviť okolie.