Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Pohronskom múzeu vystavujú modely zo stavebnice Merkur

Na archívnej snímke detail jedného z modelov zo stavebnice Merkur. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vystavené exponáty na výstave v PM pochádzajú zo súkromnej zbierky Jiřího Mládka, zberateľa a historika kovových stavebníc z Českej republiky.

Nová Baňa 11. októbra (TASR) – Výstavu českej stavebnice Merkur so 100-ročnou históriou sprístupnili v týchto dňoch v Pohronskom múzeu (PM) v Novej Bani. Kovová stavebnica je fenoménom známym nielen u nás, ale aj vo svete.

„Jej nadčasovosť podčiarkuje fakt, že sa na trhu s hračkami aj dnes teší veľkej popularite,“ uviedla pre TASR pracovníčka múzea Jana Potocká. „Základ stavebnice tvoria farebné kovové pliešky rôznych rozmerov s dierami. Do nich zapadajú skrutky a matice, pomocou ktorých sa z Merkuru dá postaviť čokoľvek,“ priblížila.

Stavebnica vznikla v roku 1920, keď továrnik Jaroslav Vancl založil firmu Inventor, ktorá vyrábala rovnomennú detskú stavebnicu. Boli to pliešky, ktoré sa dali spájať jednoduchým systémom háčikov. Táto sa stala predchodcom legendárnej stavebnice.

V roku 1925 začali vyrábať Merkur, ako ho poznáme dnes. Jednotlivé dieliky boli farbené autolakom, čo bola tiež novinka, keďže jej predchodca farbený nebol. „Zaujímavé je, že rozmery súčiastok zostali dodnes zachované, stavebnica je kompatibilná, takže pri montovaní nie je problém Merkur z roku 1925 doplniť s dnešnými dielikmi,“ pripomenula Potocká.

Na snímke model Eiffelovej veže na výstave stavebnice MERKUR, foto z archívu.
Foto: TASR - František Iván


Menili sa iba obrázky na kartónovej škatuli a, samozrejme, pribúdali nové typy dielikov, súčiastok a nové varianty stavebnice. Na vysokých školách sa stavebnica dodnes využíva pri vyučovaní statiky, dynamiky a kinematiky.

Vystavené exponáty na výstave v PM pochádzajú zo súkromnej zbierky Jiřího Mládka, zberateľa a historika kovových stavebníc z Českej republiky. Svojmu koníčku sa venuje od roku 1975. Jeho jedinečná zbierka je najväčšia svojho druhu vo svete a okrem legendárnej stavebnice dokumentuje aj históriu výroby kovových stavebníc na území Čiech.

Autor výstavy bol tiež iniciátorom založenia Múzea Merkuru v Polici nad Metují, kde je z tejto stavebnice zložený model Oceľového mesta vytvorený podľa predstáv Julesa Verna.