Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Poltári odhalili mohylu rodáka L. Žiláka, letca slúžiaceho v RAF

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K britskému Kráľovskému letectvu (Royal Air Force - RAF) sa pripojil ako 21-ročný, kde ako palubný rádiotelegrafista slúžil v 311. československej bombardovacej peruti.

Poltár 17. septembra (TASR) - Mohylu československého letca Ladislava Žiláka, ktorý počas druhej svetovej vojny slúžil v britskom Kráľovskom letectve (Royal Air Force - RAF), odhalili v sobotu v Poltári. Súčasťou podujatia bola aj pietna spomienka a prelet vojenskej techniky Ozbrojených síl SR.

Mohylu odhalili minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) spoločne s primátorkou mesta Poltár Martinou Brisudovou a synovcom Ladislava Žiláka. "Všetci hrdinovia a hrdinky bojujúci za život v slobodnej krajine bez okovov totality si zaslúžia okrem dôstojného miesta odpočinku aj zachovanie ich odkazu v pamäti národa. Je dôležité, pripomínať si nielen ich chrabrosť a odvahu, ale aj to, aký ťažký je zápas za znovunadobudnutie stratenej slobody," uviedol pri tejto príležitosti Naď. Ministerstvo obrany SR podporilo vybudovanie tohto pamätníka sumou 10.000 eur z dotačného mechanizmu rezortu obrany.

"Táto mohyla je výrazom vďačnosti mesta Poltár nášmu rodákovi a palubnému rádiotelegrafistovi, ktorý slúžil v kráľovskom letectve v rokoch 1942 - 1944 v mene slobodnej Európy," uviedla primátorka Poltára.

Ladislav Žilák sa narodil 30. augusta 1921 v Poltári. K RAF sa pripojil ako 21-ročný, kde ako palubný rádiotelegrafista slúžil v 311. československej bombardovacej peruti. Zúčastňoval sa na bojoch nad Anglickom, hlavne hĺbkových letov nad Nemeckom cez Lamanšský prieliv. Posledný let Žiláka sa uskutočnil 29. júna 1944, keď sa jeho bombardér krátko po vzlete zrútil v oblasti na juhozápade Anglicka. Pochovaný je na cintoríne Helston v anglickom Cornwale.