Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Poprade si je možné požičať už aj zdieľaný e-skúter

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na využívanie skútra je potrebné mať stiahnutú aplikáciu v mobilnom telefóne a zaregistrovať sa.

Poprad 28. mája (TASR) – Mesto Poprad v spolupráci so spoločnosťou Antik Telecom spustilo od štvrtka (27. 5.) zdieľané e-skútre a e-kolobežky. Na územie mesta dodali 30 e-kolobežiek, desať e-skútrov a počas nasledujúceho mesiaca pribudne aj 30 elektrických bicyklov. Na ich plnohodnotné využívanie je k dispozícii aj sieť nabíjacích staníc, ktorá sa bude postupne rozširovať.

Primátor mesta Poprad Anton Danko uviedol, že radnica bude intenzívne pokračovať vo využívaní zelenej energie. Prichádza druhá firma s iným typom kolobežiek. S predchádzajúcim prevádzkovateľom zdieľaných kolobežiek boli problémy a vyskytli sa aj úrazy ľudí. „S firmou Antik sme sa dohodli na memorande a na tom, že vytypujeme zóny v meste, kde bude obmedzená rýchlosť,“ ozrejmil Danko.

Na zachovanie poriadku slúži najmä sieť nabíjacích staníc na ukončovanie jázd. Sú to stanice, kde každý, kto dojazdí, môže odparkovať e-kolobežku, e-skúter alebo elektrický bicykel. „Používateľ, ktorý ukončí jazdu v nabíjacej stanici, dostane päť minút jazdy zadarmo. V prípade, že kolobežka alebo iný prostriedok je nabitý pod 20 percent, bude mať jej používateľ celú jazdu zadarmo a ešte dostane navyše päť minút na ďalšiu. Kolobežky tak nie sú pohodené po chodníkoch a ľudia sú motivovaní zaparkovať ich v nabíjačkách,“ vysvetlil riaditeľ pre rozvoj spoločnosti Antik Telecom Peter Blaas. Dostupné nabíjacie body v jednotlivých nabíjačkách sú viditeľné v aplikácii Antik SmartWay pre operačné systémy iOS a Android.

Novinkou v Poprade sú e-skútre, ktoré fungujú približne rovnako ako elektrické kolobežky. Na využívanie skútra je potrebné mať stiahnutú aplikáciu v mobilnom telefóne a zaregistrovať sa. Používateľa čaká aj overenie, či má 18 rokov a je držiteľom vodičského preukazu. „Vozidlo je vybavené aj helmou v zadnom kufri motorky a hygienickými návlekmi na tvár,“ dodal Blaas.