Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Považskej Bystrici otvoria zariadenie pre deti s autizmom

Primátor Považskej Bystrice Karol Janas Foto: TASR - Henrich Mišovič

Kapacita nového zariadenia bude v úvode desať klientov, otvoria ho 2. januára 2023.

Považská Bystrica 7. decembra (TASR) – V Považskej Bystrici otvoria po Novom roku špecializované zariadenie pre deti s autizmom, ktoré dovŕšili 15 rokov a ukončili povinnú školskú dochádzku. Informoval o tom primátor Považskej Bystrice Karol Janas.

Kým nedovŕšia deti s autizmom 15 rokov, môžu ich podľa neho rodičia v Považskej Bystrici umiestniť v tamojšej špeciálnej základnej škole na sídlisku SNP. Po skončení povinnej školskej dochádzky mali dve možnosti, zostať doma v individuálnej opatere alebo umiestnenie v domovoch sociálnych služieb.

"My sme preto spoločne s rodičmi hľadali cestu, ako im pomôcť a nájsť vhodné priestory. Vzniklo občianske združenie Modrá cesta, ktorému sme ponúkli prvé poschodie bývalej zdravotníckej školy. V jednej časti bude denné špecializované zariadenie a v druhej diagnostické centrum pre autistov," uviedol Janas.

Kapacita nového zariadenia bude v úvode desať klientov, otvoria ho 2. januára 2023. Zohľadňovať a zabezpečovať bude vysoko špecifické potreby svojich klientov. Aktuálne takéto zariadenia fungujú v Trenčíne či v Žiline, tie sú však kapacitne vyťažené.