Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Prešove otvorili archieparchiálnu fázu synodálneho procesu

Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V homílii sa prítomným prihovoril prešovský protopresbyter Rastislav Baka.

Prešov 18. októbra (TASR) - Svätou liturgiou otvoril v nedeľu (17. 10.) prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak archieparchiálnu fázu synodálneho procesu v Katedrále sv. Jána Krstiteľa. Urobil tak po tom, ako v nedeľu 10. októbra otvoril Svätý Otec František synodálny proces. TASR o tom informoval hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

V homílii sa prítomným prihovoril prešovský protopresbyter Rastislav Baka. Vychádzajúc z evanjeliového čítania o rozsievačovi zdôraznil význam Božieho slova v živote človeka, ktoré má byť pre každého veľkou vzácnosťou, aby nič z neho nevyšlo nazmar.

"Na konci svätej liturgie prečítal vladyka Ján pozvanie všetkých biskupov Konferencie biskupov Slovenska, ktorí veriacich povzbudzujú, aby skrze túto synodu 'spoločne kráčali, vo vzájomnom počúvaní sa a v načúvaní Svätého Ducha pri ohlasovaní evanjelia'. Zdôraznil, že biskupi a kňazi sú skrze túto synodu pozvaní vypočuť si aj hlas veriacich. Následne sa vladyka Ján pomodlil starobylú modlitbu vzývania Svätého Ducha, ktorej autorstvo sa pripisuje sv. Izidorovi zo Sevilly," povedal Pavlišinovič s tým, že touto modlitbou sa napríklad začínalo aj každé zasadanie Druhého vatikánskeho koncilu.

Vladyka Babjak v Prešovskej archieparchii ustanovil troch koordinátorov, ktorí budú viesť celý synodálny proces na archieparchiálnej úrovni. Sú nimi kňazi Marcel Mojzeš, Peter Tirpák a Peter Kačur, ktorí od vladyku dostali aj osobitné požehnanie.