Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Prešove pribudne 17 nových parkovacích automatov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výhodou nových parkovacích automatov je, že okrem mincí akceptujú aj platobné karty, uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Prešov 9. apríla (TASR) - V rámci systému regulácie statickej dopravy pribudnú v Prešove od júna nové spoplatnené zóny. Pôjde o zónu č. 3 a dve ulice v zóne č. 4. V tom istom mesiaci budú osadené aj nové parkovacie automaty na najvyťaženejších miestach v zónach č. 1 a 2. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

Novozavedený systém regulovaného parkovania v meste vstúpil podľa jeho slov do platnosti 1. januára 2021. Jeho súčasťou je aj nové technické vybavenie parkovísk. Zatiaľ je v prevádzke desať parkovacích automatov, ku ktorým v júni pribudne ďalších 17. Nové automaty budú rozmiestnené v závislosti od vyťaženosti jednotlivých ulíc v rámci spoplatnených zón č. 1 a 2.

"Výhodou nových parkovacích automatov je, že okrem mincí akceptujú aj platobné karty. Okrem toho sú aj ekologické, pretože sú napájané pomocou solárnych panelov," uviedla primátorka Prešova Andrea Turčanová.

Mesto Prešov v týchto dňoch podpísalo zmluvu na nákup 25 nových parkovacích automatov, pričom zostávajúcich osem kusov bude dodaných v roku 2022. Parkovacie automaty dodá firma EEI s.r.o., ktorá sa stala víťazom verejného obstarávania. Cena 25 automatov je 157.800 eur s DPH. V tejto sume je zahrnuté aj osadenie parkovacích automatov.

"Prevádzka parkovacieho systému bude naďalej plne v réžii mesta Prešov. Nové parkovacie automaty budú identické ako prvých desať modelov a vodičom ponúknu možnosť hotovostnej aj bezhotovostnej - bezkontaktnej platby kartou. Parkovací lístok bude viazaný na evidenčné číslo vozidla, ktoré vodič zadá priamo na klávesnici automatu," priblížil Tomek.

Ďalšou novinkou v rámci systému regulovaného parkovania bude podľa jeho slov zavedenie zóny č. 3, v ktorej bude spolu 563 parkovacích miest, z toho 538 pre rezidentov a časti zóny č. 4, kde bude spolu 36 parkovacích miest, všetky budú určené pre rezidentov. Obyvatelia tejto lokality budú môcť požiadať o vydanie virtuálnej rezidentskej parkovacej karty od 14. mája. Viac informácií nájdu na webstránke mesta www.presov.sk.