Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V Prešove si pripomenuli 77. výročie Slovenského národného povstania

Na snímke tretí tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie Dmitrij Vaščenko. Foto: TASR Štefan Puškáš

Vzdať česť pamiatke obetí SNP prišli i tretí tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie Dmitrij Vaščenko či široká verejnosť, uviedla tlačová referentka mestského úradu Lenka Šitárová.

Prešov 27. augusta (TASR) - Pri pamätníkoch v Južnom parku a na Konštantínovej ulici v Prešove sa v piatok uskutočnili pietne akty pri príležitosti 77. výročia Slovenského národného povstania. TASR o tom informovala tlačová referentka mestského úradu Lenka Šitárová.

"Vzdať česť pamiatke obetí SNP prišli predstavitelia miestnej i regionálnej samosprávy, štátnej správy, tretí tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie Dmitrij Vaščenko aj široká verejnosť," povedala Šitárová.

Po položení vencov pri Pamätníku Červenej armády v Južnom parku sa účastníci pietneho aktu presunuli k Pamätníku obetiam bombardovania Prešova na Konštantínovej ulici.

Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Od ozbrojeného povstania domáceho odboja počas druhej svetovej vojny uplynie v nedeľu 29. augusta 77 rokov.