Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V Prešove z kapacitných dôvodov do škôlok neumiestnili takmer 80 detí

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov by malo v budúcom roku navštevovať 2621 detí, čo je o 17 detí viac, ako v tomto školskom roku.

Prešov 31. mája (TASR) - Do materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov prijali pre budúci školský rok spolu 729 detí. Na základe aktuálnych údajov sa z celkového počtu detí, ktoré rodičia zapísali do mestských materských škôl, nepodarilo umiestniť takmer 80.

Ľudmila Kravčáková z Oddelenia školstva Mestského úradu v Prešove pripomenula, že po zápise nastal problém, pretože dopyt bol väčší, ako poskytovala kapacita MŠ. Po vyhodnotení zápisov konštatovali, že nemôžu prijať 146 detí.

"Po porovnaní zoznamov prijatých a neprijatých detí sa nakoniec podarilo umiestniť 69 detí. Niektoré deti boli totiž zapísané do dvoch až troch zariadení súčasne. Kuriozitou je jedno dieťa, ktoré bolo zapísané do piatich rôznych MŠ," povedala Kravčáková. Spresnila, že najviac, 61 novoprijatých detí, nastúpi na MŠ Bajkalská a najmenej na MŠ Hviezdoslavova, kde očakávajú len sedem nových detí.

MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov by malo v budúcom roku navštevovať 2621 detí, čo je o 17 detí viac, ako v tomto školskom roku. Vytvorila sa jedna nová trieda na ZŠ Bernolákova. Oficiálne čísla však budú známe až 15. septembra, pretože každá škola ešte musela nechať aj rezervu pre deti s odloženou školskou dochádzkou.

Hovorkyňa mesta Jana Jurčišinová uviedla, že napriek problémom s priestormi v MŠ Slánska v Nižnej Šebastovej, tu prijali 17 nových detí. Zdôraznila, že mesto znova rokuje s predstaviteľmi rímskokatolíckej farnosti ako vlastníkom priestorov, kde boli deti doteraz umiestnené, aby tam mohli ostať počas ďalšieho školského roka.

"Vlastníkovi bude v najbližších dňoch doručený list s informáciou, že nová škôlka na Haburskej ulici by mohla byť zrekonštruovaná v priebehu školského roka 2013/2014. Deti sa do budovy presťahujú okamžite po rekonštrukcii," uviedla hovorkyňa. Doplnila, že v týchto dňoch by sa malo začať s verejným obstarávaním na zhotoviteľa a na jeseň by sa mohlo začať s prácami.

Jurčišinová pripomenula, že počas prázdnin bude prevádzka materských škôl obmedzená a otvorené budú len niektoré zariadenia. Na zatvorených budú prebiehať malé upratovacie alebo rekonštrukčné práce.

"Počas prvého júlového a predposledného augustového týždňa bude otvorených deväť škôlok. Posledný augustový týždeň budú už otvorené všetky. V ostatnom prázdninovom čase budú v priebehu týždňa fungovať najmenej tri materské školy v meste," uviedla hovorkyňa a dodala, že harmonogram prevádzky predškolských zariadení je zverejnený na webovej stránke mesta.