Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Prešovskej katedrále nájdu utečenci pravidelnú duchovnú službu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vždy v pondelok budú mať možnosť svätej spovede v ukrajinskom jazyku.

Prešov 23. marca (TASR) – Utečenci z Ukrajiny nájdu v gréckokatolíckom katedrálnom Chráme sv. Jána Krstiteľa v Prešove pravidelnú duchovnú službu. Vždy v pondelok budú mať možnosť svätej spovede v ukrajinskom jazyku a taktiež v pondelky budú aj modlitby rôznych pobožností v ukrajinskom jazyku s duchovným príhovorom tiež v ukrajinčine. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Pred hrôzami vojny na Ukrajine utieklo na Slovensko už viac ako 250.000 utečencov. Väčšia časť z nich pokračovala ďalej do západných krajín Európy, ale niekoľko desiatok tisíc utečencov z Ukrajiny zostáva aj v našej krajine. Viacerí z nich sú gréckokatolíci, ktorým Prešovská archieparchia ponúka duchovnú službu v katedrálnom Chráme svätého Jána Krstiteľa v Prešove,“ uviedol Pavlišinovič.

Ako ďalej povedal, v nedeľu 20. marca po svätej liturgii sa stretol protosynkel Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík spoločne s kňazom Jaroslavom Paskom, súdnym vikárom s viacerými mamičkami s deťmi z Ukrajiny. Vypočuli si ich aktuálne životné situácie a ponúkli im viaceré možnosti duchovnej služby.

"V pondelok (21. 3.) mali veriaci z Ukrajiny možnosť pristúpiť k sviatosti zmierenia k ukrajinsky hovoriacemu kňazovi, boli účastní aj na svätej liturgii, po ktorej sa spoločne pomodlili v ukrajinskom jazyku pobožnosť Molebenu v čase vojny, keď na nás útočí nepriateľ," priblížil Pavlišinovič.

V piatok (25. 3.) o 16.30 h bude v katedrále slávená sv. liturgia, keď v katedrále vladyka Ján Babjak SJ v spojení so Svätým Otcom Františkom a všetkými biskupmi a kňazmi na celom svete zasvätia Rusko a Ukrajinu Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie.