Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Prešovskom kraji sa doposiaľ sčítalo 67,5 percenta obyvateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajské mesto Prešov má sčítaných 72,5 percenta obyvateľov.

Prešov 19. marca (TASR) – V Prešovskom kraji sa doposiaľ sčítalo 67,5 percenta obyvateľov, nachádza sa tak pod celoslovenským priemerom. Informuje o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder s tým, že doteraz sa sčítalo v rámci celej SR vyše 71 percent obyvateľov.

V Prešovskom kraji sa najlepšie zrátali obyvatelia v obciach Nižná Pisaná (98 percent), Lužany pri Topli (97,6 percenta) a Dobroslava, ktorá má 96 percent sčítaných obyvateľov. „Na druhej strane sú obce ako Lomnička, Jarovnice a Podhorany, kde je sčítaných zatiaľ len deväť až 13 percent obyvateľov,“ uvádza hovorkyňa.

Krajské mesto Prešov má sčítaných 72,5 percenta obyvateľov. Úspešne napreduje Poprad, ktorý má 74,5 percenta sčítaných, v Kežmarku sa sčítalo takmer 74 percent, vo Svidníku 73 percent, v Humennom 72 percent a v Snine je sčítaných 71 percent obyvateľov. Všetky mestá v Prešovskom kraji sú na alebo nad úrovňou kraja. Stará Ľubovňa eviduje takmer 70 percent sčítaných, Vranov nad Topľou 68 percent a Sabinov 67 percent. „Pod úrovňou kraja je Levoča (62 percent) s výrazným zastúpením digitálne vylúčených, ktorí budú potrebovať asistované sčítanie,“ dodáva Stauder.

Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, sa začalo 15. februára a potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Všetko potrebné nájdu občania na webe www.scitanie.sk.