Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V prírodných lokalitách Košického kraja pribudlo päť landartových diel

Herliansky gejzír Foto: TASR/Roman Hanc

V blízkosti Herlianskeho gejzíru zas vznikla inštalácia slnečných hodín výtvarníka Samuela Velebného.

Košice 9. júna (TASR) - Na turistickej i umeleckej mape Košického kraja pribudlo päť landartových diel. Projekt s názvom Umenie na mieste X má pritiahnuť novú skupinu návštevníkov a podporiť širšie vnímanie princípov ekoturizmu v cestovnom ruchu. Informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) na piatkovej tlačovej konferencii.

Areál letohrádku Sans Souci v Iliašovciach po novom dopĺňa dielo Figová jama od Martina Piačeka a Mateja Gavulu. Brehy jazera Turzov ozvláštnila výtvarníčka Jarmila Mitríková, ktorá vytvorila glazovaný keramický reliéf. V Zádielskej doline pribudla Kométa Michala Machciníka zo zoskupenia Doxa, ktorá je výrazným orientačným bodom so symbolikou padajúcej hviezdy. V blízkosti Herlianskeho gejzíru zas vznikla inštalácia slnečných hodín výtvarníka Samuela Velebného a na brehoch Senianskych rybníkov vyrástli monumentálne kvety autorskej dvojice Tomáš Kocka Jusko a Alex Selmeci.

Riaditeľka Košice Región Turizmus (KRT) Lenka Vargová Jurková označila projekt za fenomén v cestovnom ruchu na Slovensku. Diela podľa nej oslovia nečakaným, ale zároveň citlivým stretom prírodného a ľudského živlu. "Turistickú ponuku sa snažíme zviditeľniť prostredníctvom umenia. Každé dielo podčiarkuje udržateľný prístup, o ktorý sa snažíme, a je určitou pozvánkou a zároveň aj dôvodom na cestovanie - aktivuje ľudí prísť do Košického kraja. Každé nesie nejaký príbeh a posolstvo a má tak aj pridanú hodnotu," povedala s tým, že diela majú aj motivovať a viesť k zodpovednému cestovaniu.

Ako o víťazných dielach súťaže povedal kurátor projektu Peter Megyéši, jednotlivé umelecké objekty tematizujú ekologické problémy súčasnosti, pracujú s osobnými spomienkami i kolektívnou imagináciou a tiež kriticky komentujú premeny krajiny a jej vnímania. Zároveň majú nenútene upozorniť na environmentálne témy. "Návštevník má jedinečnú možnosť stretnúť sa s mimoriadne kvalitným súčasným vizuálnym umením, ktoré nie je prvoplánovo estetické, nepracuje s iba jednoduchým autorským gestom a ktoré nie je nejakým spôsobom arogantné. Všetky diela sú mimoriadne premyslené a kontextuálne pracujú s miestom a časom, kde vznikli. Sú príkladom citlivo zasadených umeleckých diel v krajine, ktoré pracujú s tým, aby nevytvárali environmentálnu záťaž," dodal.

KRT chce v budúcnosti v tomto projekte pokračovať.