Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V prístavbe základnej školy v Ružindole je priestor pre 120 žiakov

Na snímke Základná škola s materskou školou Ružindol počas otvorenia nadstavby školy a návratu detí do škôl v Ružindole 10. januára 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa starostu Ružindola výstavba trvala osem mesiacov.

Ružindol 10. januára (TASR) – Prístavbu základnej školy s materskou školou otvorili v pondelok v Ružindole pri Trnave. Pre vzdelávanie žiakov obce, ale aj obcí Biely Kostol a Borová pribudlo päť tried a jedna učebňa. Projekt vyšiel obecnú samosprávu na 700.000 eur, na pol milióna eur si zobrala obec úver a 200.000 eur podľa starostu Petra Galanského poskytlo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. V prístavbe je priestor pre 120 žiakov.

Slávnostnú pásku na novostavbe prestrihli so starostom aj štátna tajomníčka MŠVVaŠ Svetlana Síthová a predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič. Síthová vyzdvihla prácu obce na projekte. Povedala, že Ružindol môže ísť tým, ako úspešne ho realizoval, príkladom. Doplnila, že rezort pripravuje výzvu pre školy na ich dostavby na Slovensku, ako prvé chce riešiť tie, v ktorých sa realizuje dvoj- a trojzmenná prevádzka.

Na snímke zľava predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič, riaditeľka Základnej školy s materskou školou Ružindol Zuzana Galgóciová, štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Svetlana Síthová a starosta obce Ružindol Peter Galanský strihajú pásku počas otvorenia nadstavby školy a návratu detí do škôl na Základnej škole s materskou školou Ružindol 10. januára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Podľa starostu Ružindola výstavba trvala osem mesiacov. „Rok nám ale trvalo, kým sme vyriešili prostriedky na výstavbu a rok trvalo verejné obstarávanie,“ uviedol.

Na zrýchlenie a zjednodušenie procesov verejného obstarávania, za lepšie parametre územného a stavebného konania pri výstavbe školskej infraštruktúry apeluje predseda TTSK. Ružindol je podľa Viskupiča dobrým vzorom, ako sa má pristupovať k projektom, hoci, ako upozornil, od ideového zámeru ešte predchádzajúceho vedenia obce po odovzdanie novostavby prešli viac ako štyri roky. Ak majú zdroje na školskú infraštruktúru z plánu obnovy napomôcť, proces podľa neho nesmie trvať tri až päť rokov.

Na snímke deti v triede počas otvorenia nadstavby školy a návratu detí do škôl na Základnej škole s materskou školou Ružindol 10. januára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Päť nových tried pre 120 žiakov umožní prinavrátiť do školy špecializované učebne, ktoré podľa riaditeľky Zuzany Galgóciovej museli ustúpiť potrebám narastajúceho počtu detí obce i zo spádového obvodu.