Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V prístave predstavia históriu i rekonštrukciu remorkéra Šturec

Remorkér Šturec, archívna snímka. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Na renovácii lode sa podieľajú aj dobrovoľníci z radov bývalých lodníkov a lodiarov. Prehliadka sa začína každú hodinu, spolu sa uskutoční päť vstupov, posledný je o 15.00 h.

Bratislava 12. júna (TASR) – V bratislavskom Zimnom prístave predstavia v sobotu históriu i rekonštrukciu remorkéra Šturec. Verejnosť v rámci podujatia Slnovrat na Dunaji má tak možnosť nahliadnuť na palubu i dovnútra plavidla a oboznámiť sa s postupom jeho renovácie. TASR o tom informovali zo Slovenského technického múzea (STM) – Múzea dopravy.

"V roku 2015 sa začala rekonštrukcia telesa lode, postupne v jednotlivých etapách bude dokončená celková obnova remorkéra," priblížil kurátor STM – Múzea dopravy v Bratislave Martin Goduš. Na renovácii lode sa podľa jeho slov podieľajú aj dobrovoľníci z radov bývalých lodníkov a lodiarov. Prehliadka sa začína každú hodinu, spolu sa uskutoční päť vstupov, posledný je o 15.00 h.

Význam a bohatstvo Dunaja aj tento rok pripomína iniciatíva Slnovrat na Dunaji, ktorá je prehliadkou podujatí a komunít pôsobiacich na celom slovenskom toku veľrieky a jej ramien vrátane Malého Dunaja. Program piateho ročníka podujatia počas júna zahŕňa plavby na lodi, člnkovanie a športové hry pre deti, odhaľovanie tajomného sveta mokradí, člnkovanie na Malom Dunaji, splavovanie okolo zákutí pokojných dunajských ramien, splav po Dunaji z Bratislavy až do Komárna či skupinové plávanie. Program je vyskladaný z aktivít vyše 20 rôznych organizácií pôsobiacich na rieke.