Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

V Rači má investor vybudovať park, pod podmienkou zámeny pozemkov

Starosta Rače Peter Pilinský Foto: TASR/Martin Baumann

Park by mal byť podľa informácií investora vybudovaný na rozlohe 3600 štvorcových metrov.

Bratislava 20. januára (TASR) – V bratislavskej Rači, v novovznikajúcej lokalite Radničné námestie, má vzniknúť nový verejný park s detským ihriskom. Na vlastné náklady a namiesto osempodlažnej budovy ho chce vybudovať investor, spoločnosť Intercom Development, ktorý stojí za výstavbou bytových domov pri Rustaveliho a Závadskej ulici. Park aj s pozemkom chce následne odovzdať do správy obce. To však urobí len pod podmienkou, že ako zámenu za to získa od mestskej časti, respektíve hlavného mesta, pozemky nachádzajúce sa pod už postavenými budovami, chodníkmi či parkovacími miestami, ktoré má v súčasnosti v dlhodobom nájme.

Park by mal byť podľa informácií investora vybudovaný na rozlohe 3600 štvorcových metrov (m2), z ktorých je 2300 m2 vo vlastníctve spoločnosti Intercom Development a zvyšok má v správe mestská časť. Investor chce do parku investovať 100.000 eur. Samospráva tvrdí, že zámena pozemkov by neznamenala len výstavbu verejného parku. "Zároveň by sa tým zabránilo prípadnej výstavbe osempodlažného objektu na predmetných pozemkoch, na ktoré je vydané právoplatné stavebné povolenie," informuje v dôvodovej správe.

Pozemky, ktoré má investor záujem zameniť majú celkovú výmeru 3764 m2 a prevažne sa nachádzajú pod komunikáciami a zeleňou, ktoré by mala Rača prevziať do správy. Keďže zámenu, ako vlastník týchto pozemkov, môže urobiť len hlavné mesto, je potrebné dotknuté pozemky zverené do správy mestskej časti vrátiť. Rozhodnúť o tom však musia poslanci.

V račianskom Kultúrnom stredisku Žarnovická sa v piatok (15.1.) konalo verejné prerokovanie týkajúce sa zámeny pozemkov a výstavby nového verejného parku. "Svoj názor prišlo vyjadriť 180 obyvateľov Rače. Po odznení 22 diskusných príspevkov prebehlo hlasovanie o avizovanej zámene pozemkov, ktorá ovplyvní, či v lokalite príde k výstavbe parku alebo ďalšej osempodlažnej budovy," informovala TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Nadpolovičná väčšina účastníkov (105) hlasovania, ktorú tvorili prevažne obyvatelia výstavbou najviac dotknutej Závadskej ulice, bola proti zámene pozemkov, akú navrhuje investor. Nespokojní obyvatelia žiadajú od developera, aby nový park vybudoval na svojich vlastných pozemkoch, na ktorých má od roku 2008 vydané právoplatné stavebné povolenie na stavbu osempodlažného polyfunkčného objektu, a to bez spomínanej zámeny pozemkov. "Rezidenti Závadskej ulice hlasovali za vopred pripravené uznesenie, v ktorom okrem odmietnutia zámeny pozemkov, poverujú občianske združenie Priatelia Rače osloviť prokuratúru na preskúmanie výstavby na Radničnom námestí, prešetrenie Slovenskou stavebnou inšpekciou a zostavením päťčlennej komisie, ktorá bude činná v posudzovaní zámeny pozemkov," priblížila Miklánková.

Na verejnom prerokovaní vystúpili aj zástupcovia prebiehajúcej petície, ktorou bojujú za vybudovanie parku namiesto ďalšej bytovky. "Tí uviedli, že bezodkladnú zámenu pozemkov a výstavbu parku podporilo svojím podpisom na petičných hárkoch v priebehu 10 dní viac ako 550 ľudí," spresnila hovorkyňa. "Závery prerokovania budeme komunikovať s developerom. Vo veci navrhovanej zámeny v konečnom výsledku rozhodnú poslanci miestneho zastupiteľstva," povedal račiansky starosta Peter Pilinský.

"Berieme na vedomie názor odporcov zámeny pozemkov, ale aj vyše 600 obyvateľov Rače, ktorí podpísali petičné hárky alebo podporili online petíciu za výstavbu parku," povedal pre TASR Pavel Komorník z Intercom Development. Iniciatívu preverovať výstavbu na Radničnom námestí považuje investor za zbytočnú. Ako tvrdí, podnet od obyvateľov na Závadskej ulici uzavrel Krajský stavebný úrad už v roku 2011 ako neopodstatnený.

Celkovú výstavbu na Radničnom námestí má v pláne ukončiť spoločnosť Intercom Development tento rok. Rovnako v tomto roku chce sprístupniť aj park verejnosti. "Ak by bola zámena pozemkov zamietnutá, budeme musieť naše zámery na Radničnom námestí prehodnotiť," dodal Komorník.