Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

V Rákoši slávnostne otvoria Chodník malých netopierov

Ilusračná snímka. Foto: TASR/Ján Siman

Náučný chodník je dlhý 1,6 kilometra a pozostáva zo 14 stanovíšť

Rákoš 9. septembra (TASR) – Náučný chodník Chodník malých netopierov v obci Rákoš v okrese Revúca čaká v piatok (10. 9.) slávnostné otvorenie. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová.

Chodník malých netopierov vybudovali štátne Lesy SR v spolupráci s občianskym združením (OZ) Rákošská Cächa v rokoch 2017 až 2020. Trasa vedie lesným porastom v okolí obce Rákoš i popri starých banských dielach, v ktorých pred niekoľkými rokmi objavili členovia Spoločnosti pre ochranu netopierov početné zimujúce kolónie netopierov. Banské diela neskôr zabezpečili proti pádu návštevníkov tak, aby ich mohli netopiere naďalej využívať na hybernáciu.

Náučný chodník je dlhý 1,6 kilometra a pozostáva zo 14 stanovíšť. Informačné tabule návštevníkov zoznamujú s témami lesného spoločenstva, histórie či baníctva. Ústrednou témou sú netopiere, ktoré tu zimujú v niekoľkotisícových kolóniách. V lokalite sa vyskytujú viaceré vzácne druhy - lietavec sťahovavý, podkovár južný, netopier obyčajný či večernica malá.

Náučný chodník by jeho tvorcovia v budúcnosti radi prepojili aj s Rákošskou Baňou. V rámci Lesnej pedagogiky by mal byť dejiskom rôznych podujatí pre školské triedy i väčších akcií pre širšiu verejnosť, napríklad ako Lesnícke dni.