Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V rámci EHMK zrevitalizujú mestské parky za takmer 10 miliónov eur

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Úpravy zahŕňajú revitalizáciu zelene, terénne a sadové úpravy, obnovu mobiliáru, rekonštrukciu chodníkov, vybudovanie fontán a vytvorenie plôch pre inštaláciu umeleckých diel.

Košice 10. augusta (TASR) - Rekonštrukcia a revitalizácia mestských parkov v Košiciach sa začala v týchto dňoch v rámci investičného projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013. Úpravy sa týkajú štyroch parkov - Mestského parku pri železničnej stanici, a parkov Moyzesova, a Komenského východ a západ. Celková hodnota projektu je vo výške 9,8 milióna eur.

Viceprimátorka mesta Renáta Lenártová vidí v rekonštrukcii parkov novú budúcnosť mesta. "Takáto vysoká suma investovaná do revitalizácie mestskej zelene nemá za posledné roky v našom meste obdobu. Našim cieľom je úplne zmeniť mestské parky – zo zanedbaných prechodových území sa stanú zaujímavé miesta na trávenie voľného času," uviedla dnes pre novinárov. Zvýšenie kvality života v meste majú pocítiť obyvatelia už za niekoľko mesiacov.

Pre chodcov a cyklistov budú vyhradené priechodné koridory
Vzniknúť tak má bezpečný priestor s upravenou zeleňou, ponúkajúci široké spektrum možností pre Košičanov aj návštevníkov nášho mesta. Úpravy parkov zahŕňajú revitalizáciu zelene, terénne a sadové úpravy, obnovu mobiliáru, rekonštrukciu chodníkov, vybudovanie fontán a vytvorenie plôch pre inštaláciu umeleckých diel.

Zazmluvnený termín ukončenia prác je 31. decembra 2012. Rekonštrukcia obmedzí pohyb chodcov a cyklistov, realizátorské firmy TuCon a Erpos však sľubujú, že všetky parky budú priechodné cez vyhradené koridory.

Kamerový systém prispeje k bezpečnosti
Súčasťou zmien bude aj obnova verejného osvetlenia a nový cyklistický chodník v parku Moyzesova v Starom meste. V najväčšom parku pri železničnej stanici dôjde k oploteniu jeho časti, vybuduje sa detské ihrisko s výtvarnou stenou, obnovou prejdú aj chodníky a kovový altánok. Vynovený park bude obsahovať zrekonštruované mostíky, verejné osvetlenie, historické jazierko, fontánu a drobnú architektúru. K zvýšenej bezpečnosti návštevníkov prispeje aj exteriérový kamerový systém.

Oživená história Košíc
Podľa riaditeľa neziskovej organizácie EHMK Košice 2013 Jána Sudzinu sa v parkoch budú konať rôzne multižánrové podujatia, sochárske sympóziá, hudobné koncerty, či iné kultúrne akcie. Pôjde napríklad o medzinárodný umelecký projekt Biela noc/Nuit Blanche, multimediálne plenérové predstavenie Košické imaginácie, predstavovanie súčasného umenia v rámci Street Art Communication, ale aj rekonštrukcia výjavov nazvaná Oživená história Košíc.

Autorizovaný krajinný architekt Peter Vaňo oceňuje, že do projektu EHMK 2013 sa dostala aj krajinotvorba. "Každá investícia, ktorá skvalitní verejné plochy a zvýši pomer zelene voči spevneným plochám je vítaná a pozitívne vnímaná, predovšetkým obyvateľmi," konštatoval.