Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V rámci programu Erasmus+ pripravili premiéru hry Štyri živly

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Inscenácia je súčasťou projektu Štyri živly, ktorého dramaturg je Daniel Ontko, riaditeľ Divadelného centra.

Nová Baňa 22. júna (TASR) – Premiéru divadelnej inscenácie s názvom Štyri živly, ktorá vznikla v kooperácii partnerov zo Slovenska, Česka a Poľska v rámci programu Erasmus+, uvidia žiaci základných škôl z okresov Žiar nad Hronom a Žarnovica v kultúrnom dome v Novej Bani v časti Štále vo štvrtok a piatok, 23. a 24. júna. Inscenácia približuje aktuálnu tému, ktorá reflektuje prírodu v ohrození.

Ako pre TASR uviedol dramaturg inscenácie Matej Truban, v príbehu sa stretávajú štyri živly, ako to napovedá aj názov, oheň, voda, zem a vzduch. "Diváci tak majú príležitosť spoznať tieto postavy a problémy, ktorým na Zemi čelia," priblížil.

Toto stretnutie plné divadelného znaku, hudby i metafory podľa neho nie je ekologickým apelom, skôr úprimným vyznaním a potrebou tvorcov ukázať prírodu v jej nahote, ako "živú bytosť s túžbami, temperamentmi i bolesťami". Libreto hry a scénickú hudbu napísal a inscenáciu zrežíroval Martin Geišberg. O scénografiu sa postarala Elisabeth Wittgruber. Inscenácia je súčasťou projektu Štyri živly, ktorého dramaturg je Daniel Ontko, riaditeľ Divadelného centra.

V inscenácii účinkujú herci z troch krajín - Hana Jagoš z Českej republiky, Tereza Kmotorková a Juraj Smutný zo Slovenska a Wojan Trocki z Poľska. "Reprízy predstavení uvidia žiaci druhého stupňa základných škôl na Slovensku, v Česku i v Poľsku v septembri. Po predstaveniach si žiaci budú môcť v rámci workshopu vyskúšať interaktívne aktivity, ktoré reflektujú environmentálne témy nastolené v inscenácii," doplnil Truban.

Projekt zastrešuje Divadelné centrum, Centrum environmentálnej výchovy Turiec, Divadelní centrum z ČR, Centrum Teatralne z Poľska a spoločnosť Unite.